Fit ciasteczka owsiane
Długi majowy weekend trwa. To idealny czas na spotkania z przyjaciółmi i często też coś słodkiego do kawy. Ponieważ nie ma jeszcze sezonu na nasze pyszne owoce tj truskawki, maliny, borówki i jagody to zachęcam do wypróbowania ciasteczek owsianych bez mąki, za to z dużą ilością błonnika. Ja swoje upiekłam wczoraj wieczorem i dziś od samego rana się nimi zajadamy. To doskonała zdrowa propozycja, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Ciasteczka zachowują długo swoją świeżość a najlepiej przetrzymywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Składniki
50g płatków owsianych
50g migdałów lub innych orzechów
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki pestek dyni
50g suszonej żurawiny/jagód goji lub innych suszonych owoców
2 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania
W misce należy wymieszać płatki owsiane, migdały, siemię lniane, ziarna słonecznika, pestki dyni i suszone owoce. Dodać miód, proszek do pieczenia i olej kokosowy a na samym końcu roztrzepane jajko. Wyłożyć łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15-20 min do momentu, kiedy ciasteczka nabiorą złotego koloru w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopnii.