14 kwietnia 2014 | Brak komentarzy

Jajka faszerowane z łososiem

Do Wielkanocy zostało kilka dni stąd zasypywana prośbami o więcej  dietetycznych przepisów na jajka dziś kontynuacja moich pomysłów. Oczywiście wśród licznych farszów nie mogło zabraknąć łososia. Jest to szybki i elegancki sposób na podanie jajek nie tylko w czasie świąt.Są bardzo smaczne i zdrowe. Wyjątkowego smaku nadaje im koperek i tymianek, który poprostu uwielbiam.

Składniki

4 jajka
75g wędzonego łososia
1-2 łyżki jogurtu greckiego
łyżka świeżo psiekancyh ziół – koperek i tymianek
łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ugotować jajka na twardo
Przekroić na połówki . Żółtka umieścić w misce. Rozgnieść widelcem. Łódki z białek ułożyć na talerzu.
Z łososia oderwać 8 kawałków, uformować z nich rulony, pozostałe części ryby drobno posiekać. Dodać do żółtek.
Zioła posiekać, wraz z sokiem z cytryny, jogurtem solą i pieprzem dodać do żółtek – wymieszać
Tak przygotowaną masę nałożyć do wydrążonych jajek. Na wierzchu ułożyć ruloniki z łososia.

Smacznego!

 

Share