03 lipca 2014 | 1 komentarz

Przepis na sałatkę z cieciorki i serem feta

Ciecierzyca inaczej cieciorka dość często gości na moim stole, jej przyjemny, delikatnie orzechowy smak sprawia, że jest uniwersalnym dodatkiem prawie do wszystkiego.Uwielbiam dodawać ją do sałatek. Ze względu na dużą ilość białka, idealnie zastępuje mi mięso, którego zbyt często nie jadam.Ale ma ona jeszcze wiele innych wartości odżywczych. Ciecierzyca obfituje w żelazo, potas, fosfor, błonnik i większość witamin z grupy BZ uwagi na dużą zawartość cynku i witaminy B6 zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.  Pomaga  obniżyć cholesterol we krwi, z uwagi na dużą zawartość tłuszczy nienasyconych,,oraz ze względu na dużą zawartość błonnika pomocna jest w leczeniu cukrzycy.

Salatka z cieciorki 2

Tak więc dziś na blogu  przepis na sałatkę z ciecierzycy i awokado. Jest ona wyjątkowo prosta i szybka do przygotowania.  Jest idealna do zapakowania do lunchboxa do pracy, szkoły, czy po prostu na szybką kolację w te letnie i ciepłe dni. Można ją jeść bez niczego i ja najczęściej tak ją jadam bo jest bardzo sycąca. Ale na pewno będzie też wyśmienicie smakować ze świeżo upieczoną, chrupiącą kromką domowego chleba.

Składniki

1,5 szklanki  cieciorki z puszki, bez wody
1/2 – 3/4 szklanki pokruszonego sera feta
1 awokado
1 szczypiorek
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny,
sól, pieprz

Salatka z cieciorki 1

 

Sposób przygotowania

Cieciorkę, pokrojone w kostkę  awokado, pokruszony ser feta i posiekany szczypiorek mieszamy w dużej misce.Dodajemy sok z cytryny, oliwę z oliwek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy  do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z cieciorki

Share
  • Monika

    uwielbiam cieciorkę, dodaję do pomidorków, sałaty…z fetą pięknie wygląda, ale nie przepadam za fetą, więc u mnie w sałatce odpada, pozdrawiam!