09 grudnia 2014 | 2 komentarzy

Zdrowy przepis. Kasza Jaglana z Bakaliami na Śniadanie

Bakalie, o których ostatnio Wam pisałam powinniśmy jeść nie tylko od święta. Te doskonałe źródła witamin i minerałów możemy wykorzystywać do przygotowywania sałatek warzywnych (idealnie do tego nadają się  rodzynki, nerkowce, pinie)  dań z makaronu (pinie, pistacje, orzechy laskowe, nerkowce), dań mięsnych, zwłaszcza faszerowanych (figi, daktyle, rodzynki, morele, śliwki suszone),  panierki (migdały w płatkach, siekane orzechy laskowe, wiórki kokosowe), z ryżem (daktyle, rodzynki, nerkowce, kokos). Idealne są na śniadanie jako dodatek do owsianki czy jaglanki.
Dziś podzielę się z Wami przepisem na zdrowe śniadanie z kaszy jaglanej z bakaliami. Jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno dzięki czemu nadaje się również na drugie śniadanie do pracy. Zapewniam Was, że taki posiłek jest bardzo zdrowy, rozgrzewający i do tego pożywny.
64df6990034f39ddd986005256a21fdc

Składniki

40 g kaszy jaglanej
200 ml mleka
1 jabłko ( średniej wielkości )
3 łyżki ziaren słonecznika
20 sztuk posiekanych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
kawałek startego imbiru

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy mleko i stawiamy na ogniu. Do gotującego się mleka wsypujemy: kaszę jaglaną, słonecznik, posiekane migdały, bez jabłek.  Kaszę z bakaliami gotujemy na wolnym ogniu  przez około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. W  czasie gdy gotujemy kaszę jaglaną, przygotujemy jabłko. Obieramy i ścieram na tarce o grubych oczkach Gdy kasza jaglana z bakaliami jest już ugotowana  dodajemy starte jabłko, cynamon i imbir.  Wszystko dokładnie mieszamy ,i śniadanie jest gotowe.

P.S Kochani do tego przepisu możecie użyć dowolnych bakalii, tych które najbardziej lubicie lub akurat macie w domu.