18 lipca 2014 | Brak komentarzy

Owsianka z truskawkami

Co by tu zjeść na śniadanie? Jak często zadajecie sobie to pytanie? Jak dla mnie mogłoby ona nie istnieć, bo z ręką na sercu mogę powiedzieć, że owsiankę mogłabym jeść codziennie. Dla mnie to śniadanie idealne. Jest  pożywne, dostarcza mi mnóstwo  energii i pozwala mi utrzymać uczucie sytości nawet na pól dnia. Wbrew pozorom  owsianka to danie szybkie i łatwe do przygotowania a do tego pyszna! Jem ją w przeróżnych konfiguracjach i staram się do jej przygotowania wykorzystywać głównie owoce sezonowe.  Pod naciskiem Waszych próśb postanowiłam pokazać Wam kilka fajnych opcji.  Dziś korzystając już z ostatnich zbiorów owsianka z truskawkami:)

IMG_4521

Składniki

3 łyżki płatków owsianych
3/4 szklanki mleka lub wody
250g  świeżych truskawek

owsianka z truskawkami

Sposób przygotowania

Zalewamy płatki zimną wodą i odstawiamy na noc. Rano płatki będą miękkie.
Płatki dodajemy do gotującej się wody lub mleka. Solimy i gotujemy na małym ogniu czesto mieszając ok. 15  minut. Na pięć minut przed końcem dodaję pokrojone w plasterki truskawki. 2-3 sztuki truskawek pozostawiam i kładę na sam wierzch owsianki po przelaniu jej do miseczki.
Mniami!

 

Share