Czy macie jakieś ulubione zdrowe przekąski, które będą niskokaloryczne i jednocześnie można je chrupać zamiast chipsów czy ciasteczek? Ja uwielbiam coś chrupać i przegryzać w ciągu dnia czy podczas filmu i dlatego dla mnie taką idealną przekąską jest seler. Nie wiem jak Wy, ale ja nigdy nie za bardzo przepadałam za smakiem selera, do momentu gdy odkryłam seler naciowy. A dlaczego jest taki idealny?
Po pierwsze ma bardzo mało kalorii, po drugie ma mnóstwo witamin a po trzecie przyspiesza przemianę materii. 10dag bulwy zawiera jedynie 7 kcal. Warto dodać, że seler zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy. W zależności od pory roku i sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g. Seler zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP.
Swą sławę zawdzięcza on też pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza.
Kruche łodygi o orzeźwiającym smaku są pozbawione łykowatych włókien. Świetnie nadają się do jedzenia na surowo. Można je także dodawać do sałatek, zup, surówek i wyciskać z nich sok. Dodam także, że sok z selera połączony w równych proporcjach z sokiem z jabłek daje pyszny napók, który wypity na czczo oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę wzmacnia włosy i nadaje cerze aksamitną gładkość. Dzięki przeciwutleniaczom, czyli witaminom Ci E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed nowotworami.Co najważniejsze seler naciowy przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn.
Ja po schrupaniu kilku łodyg selera nie mam ochoty na słodycze i inne niezdrowe przekąski. Dzisiaj przygotowałam do niego dip tzatziki.
Sos tzatziki
Składniki:
1 niewielki ogórek
150 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
koperek
Sposób przygotowania:
1.Ścieramy ogórka na tarce
2.Mieszamy z jogurtem, dodajemy sprasowany czosnek, sok z cytryny, pieprz, sól i koperek
3. Wkładamy do lodówki na około godzinę by wszystko nabrało smaku