28 października 2016 | 4 komentarzy

Kurkuma królowa przypraw i niezbędny dodatek do tego by przygotować złote mleko.

Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Była znana przez joginów i lekarzy ajurwedy od czasów starożytnych, którzy cenili ją ze względu na wyjątkowe właściwości lecznicze. Z czego najbardziej znana jest kurkuma, w leczeniu jakich dolegliwości nam pomoże, do czego najlepiej ją dodać o tym w dzisiejszym tekście!

image1-3

Kurkuma jest korzeniem, który jest bliskim krewnym również cudownego imbiru. Swoje właściwości zawdzięcza związkowi o nazwie kurkumina. Jest to polifenol o wielu właściwościach leczniczych.

  • Posiada właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne.
  • Genialnie oczyszcza wątrobę i nerki,
  • Leczy zapalenia stawów i generalnie je wzmacnia.
  •  Wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo.
  • Wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega chorobom.
  • Jest naturalnym lekiem przeciwnowotworowym.
  • Pomaga uregulować poziom cholesterolu i zwalczyć zatory na żyłach.
  • Poprawia przemianę materii.
  • Sprzyja odchudzaniu.
  • Obniża ciśnienie tętnicze.
  • Usprawnia umysł i pamięć.
  • Świetnie spisuje się w dolegliwościach skórnych.
  • Pomaga w chorobach o podłożu neurologicznych.

Różne źródła podają, że przyswajanie kurkumy zwiększa się w obecności pieprzu. Możemy dodawać ją niemalże do wszystkiego: do każdej zupy, ryżu, kaszy jaglanej lub innych kasz, dipów i dressingów do sałat, sałatek na bazie oliwy, herbatki imbirowej lub zielonej, omletów lub jajecznicy, wszelkich wypieków, smoothie, koktajli i soków. Ja w szczególności chciałabym Wam polecić picie kurkumy z mlekiem.

Jak przyrządzić napój z kurkumą czyli złote mleko?

image2-3

 

Kurkuma jest bazą do przygotowania złotego mleka. Przepis na ten napój można modyfikować, ale nigdy nie może w nim zabraknąć pasty z kurkumy. Złote mleko  przygotowuje się na bazie normalnego mleka lub dowolnego mleka roślinnego. Taki napój nie tylko pomoże przy bolących stawach, problemach trawiennych, przeziębieniu i bólu gardła,  ale  również poprawi nasz wygląd.  Działa relaksacyjnie, ujędrnia i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.

1. Przygotowujemy pastę z kurkumy

Składniki

  • ¼ szklanki kurkumy w proszku (30 g).
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu (2,5 g).
  • ½ szklanki wody (125 ml).
 Przygotowanie

Wszystkie składniki łączymy i gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Koniecznie na średnim ogniu i ciągle mieszając. Powinna powstać swego rodzaju pasta. Potem czekamy aż ostygnie, przekładamy do szklanego naczynia i przechowujemy w lodówce.

 2. Złote mleko

Składniki

  • 1 szklanka mleka- ja używam migdałowego (250 ml).
  • ¼ łyżeczki (lub więcej) pasty z kurkumy.
  • Miód.

Przygotowanie

Wszystkie składniki, oprócz miodu, gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając. Powinny się połączyć zanim dojdzie do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód.

 

 

 

 

 

 

  • Renata

    Tak, ten przepis znam z bloga kcalmar! Często piję! Co najmniej 2 razy w tygodniu!!

  • Kurkuma zwykle gości u mnie jesienią. Jakoś sobie przypominam o niej dopiero wtedy. Złote mleko to dla mnie jednak nowość! 😉

  • Ewa Bogacz

    Kurkuma to stały składnik mojej diety polecam go każdemu 🙂
    Zapraszam do siebie:)
    https://eva-and-a-healthy-lifestyle.blogspot.com/

  • Uwielbiam dodawać kurkumę do potraw. 🙂 Miło, że przypomniałaś mi, jak dobrze i zdrowo, że często sięgam po kurkumę 🙂