03 marca 2014 | 1 komentarz

Owsianka – śniadanie idealne

Owsianka to dla mnie śniadanie idealne! Mogę ją jeść codziennie,wiosną, latem, jesienią i zimą! Wiem wiem, wielu z was kojarzy się niemiło z okresem dzieciństwa oraz mdłym posiłkiem podawanym w domach seniora i w szpitalach. Ale dzisiaj mam zamiar przekonać sceptyków, że warto ją jeść, bo wartości odżywcze jakie dostarczamy dla naszego organizmu wraz z każdą jej łyżeczką są ogromne.

large_4122602313

Przy odrobinie finezji owsianka to nie koniecznie mdła papka. Z dodatkiem jogurtu, owoców, ziaren, orzechów, miodu a nawet czekolady nabiera wspaniałego smaku, łącząc przy tym odżywczość i ogromną porcję energii. Owsianka to śniadanie idelane ponieważ:

  •  ziarno owsa zawiera największe ilości białka ze wszystkich znanych zbóż.  Owies ułatwia trawienie, chroni układ pokarmowy, ma właściwości bakterio i grzybobójcze, zmniejsza ilość cholesterolu
  • jest bogatym źródłem błonnika, który stymuluje pracę jelit i niejako „wymiata” niekorzystne dla nas produkty przemiany materii.
  • Zawiera witaminy z grupy B, m.in. witaminę B6 i B1, które to odpowiedzialne są za lepszą koncentrację i pamięć oraz doskonale przeciwdziałają ogólnemu rozdrażnieniu organizmu i zmęczeniu tak podczas wysiłku fizycznego jak i umysłowego.
  • Ziarno owsa bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E, które nie tylko wspaniale wpływają na stan naszej skóry nawilżając ją i niwelując podrażnienia, ale również chronią przed nowotworami.
  • jest  źródłem wielu minerałów, takich jak magnez, cynk, selen czy żelazo, które regulują pracę całego naszego organizmu.
  • Stabilizuje poziom cukru i obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Wzmacnia skórę oraz budowę kości.
  • Korzystnie wpływa na zdrowie przy takich schorzeniach jak reumatyzm, bezsenność oraz biegunka.

Pomimo sporej ilości kalorii, płatki owsiane nie tuczą a dostarczają mnóstwo energii, która uwalniana jest stopniowo nie obciążając organizmu.

Ja przygotowywuję owsiankę głównie na wodzie, choć czasami też używam mleka zwłaszcza w okresie zimowym.

IMG_0240

Przepis na owsiankę naturalną  – porcja dla 1 osoby :

1 szklanka wody lub mleka
3 łyżki płatków owsianych –  zwykłych, naturalnych,a nie błyskawicznych ( ponieważ takie poddane są najmniejszej obróbce hydrotermicznej dzięki czemu zachowują najwięcej składników odżywczych)
szczypta soli
Zalewamy płatki zimną wodą i odstawiamy na noc. Rano płatki będą miękkie.
Płatki dodajemy do gotującej się wody lub mleka. Solimy i gotujemy na małym ogniu czesto mieszając ok. 15  minut.
Przeważnie gdy gotuję owsiankę na mleku jem ją w tej czystej bazowej postaci. Gdy gotuję na wodzie zazwyczaj póżniej jem ją  z przeróżnymi dodatkami. Uwielbiam owsiankę czekoladową – na koniec gotowania dodaję poprostu dwie kostki gorzkiej 85% czekolady, z prażonym jabłkiem i cynamonem, z suszonymi owocami, z migdałami czy z jogurtem greckim i miodem. Latem dodaję natomiast truskawki, maliny, jogody i borówki. Po takim śniadaniu czuję się pełna sił i energii, a głodu nie czuję przez pół dnia! A do tego  takie śniadanie to pychota!


Share
  • Karolina Dziwak

    Uwielbiam owsiankę, ze względów zdrowotnych wybieram wersję na wodzie z dodatkami i nie wyobrażam sobie innego śniadania.