04 lutego 2014 | Brak komentarzy

Soczewica i jej właściwości odżywcze

Soczewica nie jest bardzo popularnym składnikiem menu w Polsce. A szkoda, bo jest to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych. Ma masę witamin i składników odżywczych. Jest niskokaloryczna i ma mały indeks glikemiczny. Czego chcieć więcej.

144636082_1453e199fa

Odmiany

Soczewica może być zielona, czerwona lub brązowa. Oprócz koloru różni się czasem gotowania. Najszybciej (5 min) gotuje się czerwoną, najdłużej natomiast (ok. 20 min) – zieloną.

Składniki odżywcze

Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny. Zawiera błonnik, który redukuje poziom  tłuszczów oraz poziom glukozy. Posiada witaminy  B: B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, a także magnez, fosfor, cynk i żelazo. Jest niskokaloryczna.Jest idealnym pokarmem dla wegetarian; w 100 g ma aż 28 g białka, a tylko 1,7 gtłuszczu. Jest więc idealnym produktem dla tych, którzy nie jedzą mięsa i dbają o linię. Potas w niej zawarty wspomaga pracę nerek, fosfor – mineralizację kości.

Dla kogo?

Soczewica to produkt idealny dla:

  • osób ze skłonnościami do anemii,
  • chorym na cukrzycę
  • osobom na diecie odchudzającej
  • sportowcom
  • osobom na diecie wgetariańskiej
  • w stresie i podczas rekonwalescencji
  • kobietom w ciąży i plaującym dziecko

A wy lubicie soczewicę? Macie jakieś pomysły jak to zdrowe warzywo włączyć do codziennego menu?

Share