30 dni z sałatkami. Dzień 30 – Sałatka z hummusem
To co lubię w sałatkach, które Wam prezentuje to ich prostota i to, że szybko można je przygotować. Są one do tego bardzo zdrowe i pożywne. Mogą być dodatkiem do dania głównego, lekką przekąską, idealnym posiłkiem do lunchboxa albo super lekką kolacją.
Dziś sałatka z hummusem.Próbowaliście tego przysmaku?
Hummus jest pyszny i idealny dla wegetarian i wegan. Pochodzi z Libanu jest bardzo popularny w kuchni arabskiej. Występuje w wielu wariantach ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny, dokładnie razem wymieszane. zazwyczaj jadany jest on z chlebem pita, ja dodałam hummus do sałatki zamiast jakiegokolwiek dressingu. Smakuje wyśminicie. Spróbujecie?
2-3papryki różnego koloru najlepiej pomarańczową i zółtą