04 sierpnia 2016 | 1 komentarz

Batoniki owsiane z morelami

Lato w pełni. A wiadomo ta pora roku sprzyja podróżom, częstym wycieczkom. Często pytacie mnie jakie zdrowe przekąski możecie zabrać ze sobą na wycieczkę do lasu czy za miasto. Według mnie idealnie sprawdzają się świeże warzywa i owoce, albo pyszne batoniki owsiane, które z łatwością wykonacie w domu.

Ja jestem wielką  fanką takich owsianych batoników. Są szybkie w przygotowaniu a możemy je zabrać na wycieczkę, do pracy jako przekąskę do kawy czy też jako dodatek do śniadania.Idealnie smakują z serkiem wiejskim lub twarogiem albo jogurtem greckim.

Dziś chciałam Wam zaproponować takie batoniki z morelami. Jest lato więc nie będziecie mieć problemów z ich nabyciem. Owoce są teraz soczyste i po prostu pyszne. Warto dodać, że morele są nie tylko bardzo smaczne, ale także sprzyjają zdrowiu i urodzie. Przede wszystkim zawierają przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Jeśli z kolei nie lubicie moreli z łatwością możecie zastąpić je innymi owocami chociażby brzoskwiniami.

Batoniki z tego przepisu nie są bardzo słodkie, więc jeśli chcecie by były one bardziej słodkie, polecam dodać trochę więcej miodu.

Składniki (8 batoników)

1 1/2 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki posiekanych migdałów
1 szklanka posiekanych świeżych moreli
1 jajko
1 szklanka mleka migdałowego
1 łyżka miodu
olej kokosowy do wysmarowania blaszki

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
W dużej misce wymieszaj suche składniki. W osobnej misce wymieszać mokre składniki – mleko, jajko i miód (oprócz moreli). Dodaj mokre składniki do suchych i  wymieszaj. Następnie dodaj morele. Wymieszaj delikatnie, aż wszystkie składniki będą równomiernie połączone.
Wlej ciasto do wysmarowanej olejem kokosowym blaszki i piec przez 25 – 30 minut, aż zbrązowieje na brzegach. Pozostaw do ostygnięcia w całości, a następnie pokrój w paski.

SMACZNEGO!

Share