Schudnij bez liczenia kalorii – Jadłospis Dzień#23- Piątek
Decyzja o zmianie stylu życia to wielkie wyzwanie i nie jednej osobie bardzo ciężko jest wytrwać w postanowieniu. Bardzo ciężko jest też zmienić złe nawyki. Na to wszystko potrzeba czasu i wytrwałości. Ale naprawdę warto prowadzić zdrowy styl życia. Mam nadzieję, że moje jadłospisy sprawią, że wszyscy będziecie mieć mnóstwo chęci by ZDROWO ŻYĆ! Zacząć możecie w każdej chwili, najlepiej od dziś. Spróbujcie mojego menu i mojego sposobu:-)
Zanim zaczniecie koniecznie przeczytajcie:
Jak schudnąć i mieć płaski brzuch bez liczenia kalorii, intensywnych ćwiczeń i bez wspomagaczy?
I pamiętajcie o podstawowych zasadach:
- Spożywajcie 3 główne posiłki w ciągu dnia (śniadanie, obiad, kolacja) i 1 mniejszy
- Jedzcie regularnie o tych samych porach , co ok. 4 godziny
- Zaczynajcie dzień od pełnowartościowego śniadania
- Wyeliminujcie produkty o indeksie glikemicznym powyżej 75, w ograniczonych ilościach jemy te powyżej 50. Jeśli chcecie schudnąć warto przez pierwsze miesiące jeść tylko te produkty, których indeks glikemiczny jest mniejszy niż 50
- Unikajcie nasyconych kwasów tłuszczowych. Stosujcie dobre jakościowo tłuszcze czyli kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega 3 (występujące na przykład w rybach) oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone (na przykład oliwa)
- Pijcie dużo wody, zielonej herbaty, herbat ziołowych
Jadłospis Dzień#23- Piątek
Śniadanie – owsianka tradycyjna- 180ml mleka, 3 łyżki płatków owsianych uwaga nie błyskawicznych! szczypta soli. Płatki dodajemy do gotującego się mleka. Solimy i gotujemy na małym ogniu czesto mieszając ok. 15 minut.
Lunch/Obiad – sałatka białkowa z wędzonym łososiem – mniami! – przepis (klik)
Przekąska – 1 jabłko upieczone w piekarniku i polane 150g jogurtu greckiego zmieszanego z cynamonem i łyżką płatków migdałowych
Kolacja – Leczo warzywne z komosą ryżową – 1 mała cukinia,2 średnie pomidory,1 czerwona papyika, pół dużej cebuli,1 ząbek czosnku,1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, ostra papryka.Cukinię i paprykę kroimy w kostkę, cebulę w krążki, czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy delikatnie cebulę z czosnkiem, dodajemy cukinię i paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Dodajemy trochę wody i całość dusimy ok. 15 min. na małym ogniu. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie wrzucamy do reszty warzyw. Dusimy do momentu zgęstnienia. Do tego 40g komosy ryżowej.