Schudnij bez liczenia kalorii – Jadłospis Dzień#3- Środa
Mam swój sprawdzony pomysł na zdrowe odżywianie, który stosuję od 6 lat. Na mnie to działa. Dlatego też postanowiłam, że każdego dnia przez cały wrzesień będę prezentować moje codzienne menu, czyli gotowy jadłospis, byście i Wy mogli spróbować mojego sposobu odżywiania. Wyjątkiem zawsze będzie niedziela. To taki dzień kiedy jecie to na co macie ochotę:) Tak dokładnie tak, w niedzielę, lub inny wybrany przez Was dzień możecie jeść to co lubicie i na co macie ochotę. Jeśli jest to ciasto czekoladowe ok, jeśli pizza tak samo, a jeśli macie ochotę i na pizzę i na ciasto to też nie ma sprawy. Wtedy też jest idealny czas by wyjść do restauracji i nie stresować się tym, że czegoś Wam nie wolno jeść. Ale pamiętajcie tylko tego jednego dnia!
Jeszcze raz chciałabym tutaj zaznaczyć , że to działa na mnie i nie oznacza, że zadziała również na Was. Każdy z nas jest przecież inny i każdy z nas ma różny typ metabolizmu. Ale jeśli macie podobne doświadczenia z dietami do mnie (przeczytacie o nich Tu ) i chcecie na trwałe zmienić swój sposób odżywiania, stracić zbędne kilogramy, uzyskać płaski brzuch, mieć piękną skórę, lepsze samopoczucie, pokochać i zaakceptować siebie to zapraszam!
Oczywiście pamiętajcie o podstawowych zasadach:
- Spożywajcie 3 główne posiłki w ciągu dnia (śniadanie, obiad, kolacja) i 1 mniejszy
- Jedzcie regularnie o tych samych porach , co ok. 4 godziny
- Zaczynajcie dzień od pełnowartościowego śniadania
- Wyeliminujcie produkty o indeksie glikemicznym powyżej 75, w ograniczonych ilościach jemy te powyżej 50. Jeśli chcecie schudnąć warto przez pierwsze miesiące jeść tylko te produkty, których indeks glikemiczny jest mniejszy niż 50
- Unikajcie nasyconych kwasów tłuszczowych. Stosujcie dobre jakościowo tłuszcze czyli kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega 3 (występujące na przykład w rybach) oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone (na przykład oliwa)
- Pijcie dużo wody, zielonej herbaty, herbat ziołowych
Jadłospis Dzień#3 – Środa
Śniadanie – 3 Kromki chleba chrupkiego żytniego bardzo cienko posmarowanego masłem, chudy twarożek grani, 4 rzodkiewki, szczypiorek
Lunch/Obiad – sałatka z cieciorki, mozzarelli i pomidorków koktajlowych – to co zostało nam z wczorajszego dnia
Przekąska – 20 migdałów plus jabłko
Kolacja – pieczony łosoś z zielonym pesto, do tego mix sałat z pomidorem, ząbek czosnku, zioła prowansalskie, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, pół szklanki gotowanej komosy ryżowej/pełnoziarnistego brązowego ryżu – przepis tutaj