Schudnij bez liczenia kalorii – Jadłospis Dzień#7- Poniedziałek
Jak Wam minęła niedziela? Zaspokoiliście swoją potrzebę na coś słodkiego, czy coś na co mieliście ochotę? Ja wczoraj byłam ze znajomymi w restauracji indyjskiej, gdzie mogłam nacieszyć się orientalnymi smakami i pysznym ostrym curry. Ale czas zacząć kolejny tydzień jadłospisów. Mam nadzieję, że każdy znajdzie dla siebie coś pysznego!
Jeszcze raz podkreślam, że to działa na mnie oraz fakt, że wszystko co piszę i Wam proponuję opieram na doświadczeniach przeprowadzonych na własnym organizmie.
Oczywiście pamiętajcie o podstawowych zasadach:
- Spożywajcie 3 główne posiłki w ciągu dnia (śniadanie, obiad, kolacja) i 1 mniejszy
- Jedzcie regularnie o tych samych porach , co ok. 4 godziny
- Zaczynajcie dzień od pełnowartościowego śniadania
- Wyeliminujcie produkty o indeksie glikemicznym powyżej 75, w ograniczonych ilościach jemy te powyżej 50. Jeśli chcecie schudnąć warto przez pierwsze miesiące jeść tylko te produkty, których indeks glikemiczny jest mniejszy niż 50
- Unikajcie nasyconych kwasów tłuszczowych. Stosujcie dobre jakościowo tłuszcze czyli kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega 3 (występujące na przykład w rybach) oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone (na przykład oliwa)
- Pijcie dużo wody, zielonej herbaty, herbat ziołowych
Jadłospis Dzień#7- Poniedziałek
Śniadanie – Jogurt grecki 200ml, 3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej, 10 pistacji, owoce borówki/maliny, pół brzoskwini – lub inne dowolnie wybrane owoce o niskim indeksie glikemicznym
Lunch/Obiad – Pełnoziarniste penne z cukinią i selerem naciowym – https://beautyandblossom.pl/jedzenie-i-przepisy/przepisy/penne-z-cukinia/
Przekąska – 1 grejpfrut
Kolacja – Mieszanka sałat rukola, roszponka, sałata lodowa, rzymska lub inne, 2 jajka na twardo, 10 pomidorków koktajlowych, rzodkiewki, szczypiorek, sól, pieprz do smaku,1 łyżka zielonej pietruszki, 2 łyżki bazylii, 2 łyżki oregano, łyżeczka soku z cytryny,3 łyżki octu balsamicznego.
Mieszamy sałatę z pomidorkami, rzodkiewką i szczypiorkiem. Dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka. Polewamy wymieszanym wcześniej octem balsamicznym z sokiem z cytryny i ziołami.