Jajka w koszulce
Czy jajko gotowane na twardo plus majonez, to jedyna opcja na podanie jajka na wielkanocnym stole? Alternatywą mogą być jajka w koszulce. Mają niesamowity smak, są dużo zdrowsze, wyglądają bardzo świątecznie i nie są trudne do wykonania.
Możemy je podawać na wiele sposobów ze szparagami, zieloną fasolką, z pomidorami, sałatkami kaparami, sardynkami, kanapkami. Tak naprawdę to jak je podamy zależy tylko od naszej fantazji i wyobraźni. Można je jeść na śniadanie, lekki lunch lub kolację.
Oto, czego potrzebujemy i jak ugotować jajko w koszulce:
– Jajka
– Szeroki garnea (nie koniecznie głęboki)
– Woda
– Ocet winny
– Łyżka
– Łyżka cedzakowa
– Miseczka
Do garnka nalewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody dodajemy ocet (mniej więcej 1-2 łyżki na litr wody) i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Jajko wbijamy do miseczki, a następnie z jak najmniejszej wysokości wlewamy je do gotującej się wody.
Ostrożnie, przy pomocy łyżki zgarniamy pływające w wodzie białko – chodzi o to, by delikatnie pomóc sobie w formowaniu kształtu jajka. Gotujemy jajko około 1,5 minuty, po czym wyławiamy je łyżką cedzakową. Po przekrojeniu żółtko w środku powinno być cały czas płynne, natomiast otaczające je białko – całkowicie ścięte.
I co zdecydujecie się na podanie jajka w koszulce podczas zbliżających się świąt?