Penne z cukinią
Jak Wam minął weekend? Co robicie wtedy gdy żar leje się z nieba? Ja staram się pić dużo wody, najlepsza jest dla mnie z cytryną lodem i miętą. Uciekam do cienia i czytam, czytam i czytam…
A gdy już zgłodnieję to najlepsze są dla mnie dania warzywne. Dlatego dziś penne z cukinią i selerem naciowym.
3 łodygi selera naciowego
40g startego sera mozzarella
2 łyżki oliwy z oliwek
świeże zioła:posiekana bazylia, oregano, tymianek i pietruszka
1. Gotujemy makaron al dente
2. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy rozgnieciony czosnek. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru ok. 2minuty
3. Dodajemy pokrojoną cukinię i seler i wolno smażymy.
4. Odcedzamy makaron odlewając pół filiżanki wody z gotowanego makaronu
5. Dodajemy makaron do warzyw. Wszystko energicznie mieszamy i posypujemy ziołami oraz startą mozzarellą. W razie potrzeby dodajemy odlaną z makaronu wodę
6. Podajemy od razu.