16 maja 2013 | 3 komentarzy

Piersi kurczaka ze szpinakiem, serem pleśniowym zawijane w szynkę parmeńska.

Dziś na obiadek a w zasadzie na kolację 🙂 pyszne piersi z kurczaka w fromie roladek. W środku szpinak, ser pleśniowy a wszsytko to zawinięte szynką parmeńska z dodatkiem liści sałat z pomidorkami koktajlowymi. Pychota!

Składniki na 4 porcje:

4 podwójne piersi kurczaka
500g szpinaku  może być mrożony
4 plastry szynki parmeńskiej
1 cebula
4 ząbki czosnku 
100g sera pleśniowego
4 łyżki oliwy z oliwek 
sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

 

1.Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimi w drobną kostkę i wraz z rozgniecionym czosnkiem smażymy do momentu uzyskania złotego koloru.
2.  Dodajemy szpinak i duzimy ciągle mieszając przez ok. 5 minut 

3. Dodajemy sól i pieprz do smaku 
4. Wszytsko należy ostudzić
5. Lekko rozbijamy piersi kurczaka i nakładamy na nie szpinak i plastry sera pleśniowego.
6. Zwijamy i obwijamy w plastry szynki parmeńskiej.
7. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopnii i pieczemy ok 35 minut
7. Podajemy od razu z dowolnymi dodatkami ziemniakami, ryżem, sałatkami.
Share
  • setterka

    Robiłam coś takiego tylko z serkiem wiejskim:) Fajnie się rozpuścił i był ciągnący więc myślę że to też dość ciekawy pomysł:)

  • Madame VerdeLemon

    W życiu nie jadłam szynki parmeńskie, ale wychodzi na to, ze będzie trzeba spróbować 🙂

  • mokah

    wow pychotka kiedys jadlam podobnni zrobionego kurczaka dzieki za przypomnienie przepisu 😉