Pomysł na szybki i zdrowy obiad.Pełnoziarniste spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami
Aby zapewnić sobie odpowiedniej dawki energii, dziś proponuję na obiad pełnoziarniste, ciemne spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. Danie jest szybkie w przygotowaniu i na pewno bardzo zdrowe. Długo nie czuję się po takim obiedzie głodna. Jeśli nie macie zbyt dużo czasu lub jesteście zmęczeni i nie chce Wam się nic gotować jest ono idealnym rozwiązaniem. Szybko, smakowicie i zdrowo bez konieczności sięgania bo fast foody.
20-30 czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, czarny pieprz
2 łyżki posiekanej bazylii
2 łyżki oregano
8 łyżek startego parmezanu
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy makaron al dente
2. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy rozgnieciony czosnek. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru ok. 2minuty
3. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i dusimy na wolnym ogniu
4. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz dodajemy oliwki
5. Odcedzamy makaron odlewając pół filiżanki wody z gotowanego makaronu
6. Dodajemy makaron do pomidorków i oliwek. Wszystko energicznie mieszamy i posypujemy ziołami. W razie potrzeby dodajemy odlaną z makaronu wodę
7. Podajemy od razu, posypując odrobiną parmezanu oraz listkami bazylii