Przepis na guacamole czyli pyszną i szybką pastę z awokado
Jeśli jeszcze nie próbowaliście guacamole, albo nawet nie wiecie co to takiego to najwyższy czas to zmienić. Quacamole to meksykańska pasta z awokado. Dodawać ją można do wszystkiego. Może służyć jako pasta na kanapki, zamiennik masła, wędlin czy serów, dip do warzyw, przekąska, dodatek do obiadu.
Jeśli dodatkowo jesteście na diecie, zmieniacie swoje nawyki zywieniowe, czy zdrowo się odżywiacie to warto do menu dołączyć awokado. Nie obawiajcie się tego, że jest ono bardzo kaloryczne. Badania naukowe wykazały, że w awokado znajduje się 54% włókien, które pomagają w rozpadzie tkanki tłuszczowej!
Awokado jest bardzo zdrowe i warto po nie sięgać ponieważ:
- ma 35% więcej potasu niż banany
- bogate jest w witaminy A, D, B, E i K
- ma szerokie właściwości przeciwzapalne
- jest cennym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (pomagają one np. kontrolować poziom cukru we krwi i wzmacniać ściany tętnic)
- ma wysoką zawartość kwasu oleinowego – pomaga on mi.in. obniżyć poziom cholesterolu
- dostarcza kwas foliowy
- zawiera ryboflawinę i niacynę
- zawiera błonnik – w tym rozpuszczalny i nierozpuszczalny, których organizm potrzebuje, aby utrzymać sprawne działanie układu trawiennego.
Mój dzisiejszy przepis, którego głównym składnikiem jest właśnie awokado jest badzo prosty i szybki. To poprostu moja nieskomplikowana wersja guacamole. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje:-)
Składniki
2 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
1/4 szklanki kolendry, drobno posiekanej
2 łyżki soku z limonki
1 zelone jalapeño (mała ostra papryczka)
Sól do smaku
Sposób przygotowania
W misce należy rozgnieść pokrojone w kostkę awokado widelcem , aż będzie gładkie . Dodać kolendrę, jalapeno i sok z limonki. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Na koniec doprawić solą według uznania.
I jak Wam się podoba moje guacamole?