Przepis na niskokaloryczną zupę brokułową
Gdy jestem zabiegana i nie mam zbyt dużo czasu na gotowanie to zupa staje się dla mnie idealnym rozwiązaniem na obiad lub późną kolację. Wiem, że taki posiłek na pewno doda mi sił, mnóstwo witamin. A to, że taka zupka pomaga schudnąć czyni go jeszcze bardziej wyjątkową.
Prosta, świeża, zielona zupa, a do tego niskokaloryczna. Jedyne 115 kalorii na porcję! Potrzebujemy brokuły , ziemniaki , seler i zieloną mieszankę liści oraz wywar warzywny moja podstawa wszelkich zup.
Składniki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, zgnieciony
1 cebula, posiekana
4 łodygi selera naciowego , posiekane
2 brokuły, pokroić na małe różyczki
2 średnie ziemniaki, posiekane
Mieszanka zielonych liści ok 160g np rzeżucha, szpinak i rukola
1.5-2 litry bulionu warzywnego
pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania
Podsmażyć cebulę , czosnek i seler na oliwie z oliwek do momentu aż cebula będzie miękka i przezroczysta.
Dodać resztę składników i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut , aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wystarczy zblendować i doprawić do smaku. Pychoooota!!!