05 lutego 2014 | Brak komentarzy

Przepis na zupę z soczewicy

Wczoraj pisałam o właściwościach odżywczych soczewicy, o tym, że jest idealnym źródłem białka i o tym ile ma witamin i minerałów. Dziś czas abyśmy dostarczyli naszemu organizmowi odpowiedniej dawki  błonnika,  witaminy  B1, B2, B6  kwasu foliowego, magnezu, fosforu, cynku i żelaza. Dziś specjalnie dal was przepis na pyszną, szybką, delikatną, pożywną i zdrową zupę z soczewicy.

Składniki:

4 ziemniaki
1l bulionu warzywnego
200g czerwonej soczewicy
1 ząbek czosnku
1 cebula, posiekana
2 marchewki, pokrojone w plasterki
łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku

curried-scottish-carrot-and-lentil-soup

Sposób przyrządzenia:

Wcześniej należy ugotować bulion czyli wywar z warzyw: marchewki, pora, selera, pietruszki,2 liści laurowych, soli i pieprzu.
Marchewkę, ziemniaki, cebulę i czosnek dusimy na  patelni przez około 5 minut.
Soczewicę dokładnie myjemy i moczymy przez ok 10 minut.
Dodajemy soczewicę i warzywa do bulionu i doprowadzamy  do wrzenia.
Obniżamy ogień, przykrywamy i gotujemy  przez około 35 minut.
Na koniec doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.Wszystko w zależności jak lubimy możemy zmiksować blenderem lub podać bez miksowania .

Share