Przepis na zupę z soczewicy
Wczoraj pisałam o właściwościach odżywczych soczewicy, o tym, że jest idealnym źródłem białka i o tym ile ma witamin i minerałów. Dziś czas abyśmy dostarczyli naszemu organizmowi odpowiedniej dawki błonnika, witaminy B1, B2, B6 kwasu foliowego, magnezu, fosforu, cynku i żelaza. Dziś specjalnie dal was przepis na pyszną, szybką, delikatną, pożywną i zdrową zupę z soczewicy.
Składniki:
4 ziemniaki
1l bulionu warzywnego
200g czerwonej soczewicy
1 ząbek czosnku
1 cebula, posiekana
2 marchewki, pokrojone w plasterki
łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Wcześniej należy ugotować bulion czyli wywar z warzyw: marchewki, pora, selera, pietruszki,2 liści laurowych, soli i pieprzu.
Marchewkę, ziemniaki, cebulę i czosnek dusimy na patelni przez około 5 minut.
Soczewicę dokładnie myjemy i moczymy przez ok 10 minut.
Dodajemy soczewicę i warzywa do bulionu i doprowadzamy do wrzenia.
Obniżamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez około 35 minut.
Na koniec doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.Wszystko w zależności jak lubimy możemy zmiksować blenderem lub podać bez miksowania .