Spaghetti z krewetkami i chilli
Spaghetti (oczywiście u mnie pełnozioarniste) z krewtekami to jest danie, które robię wtedy gdy chcę przyrządzić coś zaskakującego, coś pysznego a zarazem szybkiego, nie wymagającego zbyt dużo czasu. Najważniejsze, że mam pewność, że składniki do tego dania ma w domu zwłaszcza na piątkowy wieczór, na który nagle wpdają znajomi na pogaduszki. Krewetki zwykle trzymam w zmrażalniku, a pomidory zawsze są w mojej lodówce.
200g mrożonych krewetek
1 cebula
1 papryczka chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, czarny pieprz
2 łyżki posiekanej pietruszki
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy makaron al dente
2. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy rozgnieciony czosnek. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru ok. 2minuty
3. Dodajemy cebulę i drobno posiekaną papryczkę chilli i dusimy na wolnym ogniu
4. Dodajemy posiekane pomidory i wolno smażymy.
5. Następnie dodajemy krewetki, solimy do smaku i polewamy sokiem z cytryny. Gdy pomidory i krewetki będą wystarczjąco ugotowane zalewamy wszystko winem.
5. Odcedzamy makaron odlewając pół filiżanki wody z gotowanego makaronu
6. Dodajemy makaron do pomidorków i krewetek. Wszystko energicznie mieszamy i posypujemy pietruszką. W razie potrzeby dodajemy odlaną z makaronu wodę
7. Podajemy od razu, posypując odrobiną pietruszki