Tagliatelle z grzybami
Dziś u mnie makaron we włoskim stylu. Grudzień w kuchni kojarzy mi się nie tylko z zapachem imbiru, cynamonu i goździków, ale także z zapachem suszonych grzybów, które niewątpliwie królują na naszych stołach w trakcie świąt. Mnie już taka ochota na grzybowy smak naszła, że postanowiłam przygotować makaron z grzybami. Jest poprostu przepyszny, aromatyczny i doda mnóstwo sił do przedświątecznych przygotowań.
Składniki na 4 porcje:
400g makaronu tagiatelle
25g suszonych borowików (namoczonych w gorącej wodzie przez około 30 minut)
400g pieczarek
1 mała cebula drobno posiekana
1 ząbek czosnku
5 łyżek białego wina
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
40g sera parmezan
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy makaron al dente
2. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy rozgnieiony ząbek czosnku ok. 2 minuty
3. Dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu aż będzie miękka. Delikatnie wszsytko mieszamy.
2. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy rozgnieiony ząbek czosnku ok. 2 minuty
3. Dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu aż będzie miękka. Delikatnie wszsytko mieszamy.
4. Wyciskamy nadmiar wody z borowików i drobno siekamy
5. Do cebuli dodajemy posiekane pieczarki oraz borowki, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez okolo 10-15 minut. Warto dodawać wody z makaronu aby grzyby nie były suche.
6. Podkręcamy ogień i dodajemy do grzybów wino. Gotujemy przez kilka minut aż wino odparuje.
7. Dodajemy makaron. Wszystko energicznie mieszamy i posypujemy pietruszką. W razie potrzeby dodajemy odlaną z makaronu wodę.
8. Podajemy od razu z duża ilością parmezanu.
7. Dodajemy makaron. Wszystko energicznie mieszamy i posypujemy pietruszką. W razie potrzeby dodajemy odlaną z makaronu wodę.
8. Podajemy od razu z duża ilością parmezanu.
Mam nadzieję, że Wam również będzie smakowało. Wypróbujecie?