Warzywa z woka
Uwielbiam dania z woka czyli specjalnej, wielofunkcyjna patelni, w której można smażyć, dusić i gotować. Jak dla mnie idealnie nadają się do niego różne warzywa, które mogę bardzo szybko i łatwo przyrządzić. A do tego takie danie jest niezwykle aromatyczne. Dziś właśnie chciałam się z Wami podzielić moim sposobem na przygotowanie warzyw w woka. Pasta chili i sos sojowy w tym przepisie dodają im mnóstwo smaku. Z kolei imbir dodatkowo zaostrza każdy kęs. Mniam mniam!
Składniki na 2 porcje:
10-15 średnich pieczarek
2 papryki ( najlepiej jedna czerwona, jedena zielona )
2 cebulki szalotki
1-2 brokuły
1-2 garście fasolki szparagowej
pół marchewki
1 łyżka oleju
kawałek świeżego imbiru
1 łyżka pasty chili
2 łyżki cukru
4 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy warzywa : W tym celu należy drobno posiekać imbir, umyć i pokroich na połówki pieczarki, pokroić w kostkę paprykę, marchewkę w talarki a fasolkę na trzy części, posiekać cebulkę.
W małej misce mieszamy pastę chili , cukier i sos sojowy .
W woku na średnim ogniu , rozgrzawamy olej . Dodajemy imbir i smażymy przez jedną minutę.
Dodajemy pieczarki, paprykę, szalotki , brokuły, zieloną fasolkę. Przykrywamy wok pokrywką i smażymy przez 4 do 5 minut często podrzucając . Możemy delikatnie podlewać wodą by warzywa się nie przypalały.
Zdejmujemy pokrywkę i smażymy przez kolejne 2 minuty.
Dodajemy przygotowany sos sojowy z chilli i cukrem i smażymy przez kolejne 3 minuty, aż do zredukowania sosu i aż warzywa będą miękkie.
Możecie podawać z ryżem. Dla mnie same warzywa są tak pyszne i aromatyczne, że zazwyczaj jem je żadnych dodatków.
Smacznego!