Wielkanocne jajka dietetycznie. Faszerowane wędzoną makrelą i pomidorami
Powolnym krokiem wkraczam już w okres wielkanocnych przygotowań. A bez czego nie ma Wielkanocy?Oczywiście bez jajek! Jajko – to stały element zarówno dekoracyjny, jak i religijny. Święcenie palm, oblewanie się wodą czy wreszcie dzielenie się jajkiem – oto nasze tradycje wielkanocne. Urokiem świąt jest także syto zastawiony stół podczas świątecznego śniadania. O ile mazurki, potrawy mięsne i wędliny mogą ale nie muszą pojawić się tego dnia na stole, o tyle wielkanocne śniadanie bez jajka po prostu nie miałoby sensu.
Jajka to moje ulubione danie podczas Wielkanocy. W tym czasie staram się wymyślać przeróżne dietetyczne wariacje z ich udziałem. Ponieważ zarówno ja jak i moi najbliżsi nie jemy majonezu, to staram się przygotować przeróżne, pyszne, zdrowe i dietetyczne farsze do jajek. Możliwości jest całe mnóstwo a wszystko zależy od naszej wyobraźni. W najbliższych dniach podzielę się z Wami kilkoma moimi pomysłami.
Dziś proponuję jajeczka faszerowane pastą z wędzonej makreli i pmiodrów.
Składniki
4 jajka
150 gram wędzonej makreli
szczypiorek
2 pomidory pokrojone w kostkę
łyżka ketchupu
sól, pieprz
odrobina rukoli do przystrojenia
Sposób przygotowania
Ugotować jajka na twardo
Makrelę posiekać bardzo drobniutko, dodać pokrojone w bardzo drobną kostkę pomidory, ketchup i szczypiorek. Wszystkie składniki dobrze utrzeć doprawić pieprzem i solą
Z jajek wydrążyć zółtka i nałożyć do nich przygotowaną pastę. Tak przygotowane jajka ułożyc na talerzu udekorowanym rukolą.