30 dni z sałatkami. Dzień 15 – Sałatka z kolendrą
Podstawą dzisiejszej sałatki jest kolendra, cebulka szalotka, sos sojowy, nasiona dyni i warzywa. To jakich użyjemy warzyw zależy tylko i wyłącznie od Was. Doskonale ta sałatka smakuje ze szparagami jak i z papryką czy zieloną fasolką szparagową. Ja dziś użyłam fasolki szparagowej, bo teraz jest ona świeża i najlepsza. Kluczem do tej sałatki jest przede wszystkim świeża i aromatyczna kolendra. Używajcie tylko i wyłącznie świeżych ziół.
Składniki na 2 porcje:
duży pęczek świeżej kolendry
2 małe szalotki
400g fasolki szparagowej
2 małe szalotki
400g fasolki szparagowej
świeże kiełki rzeżuchy
2 pomidory
2 łyżki pestek dyni
3 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Fasolkę gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
2. Pomidory kroimy na drobne kawałki, cebulkę siekamy na drobne kawałki
3. Fasolkę, pomidory, cebulkę i rzeżuchę wraz z kolendrą, z której odrywamy listki umieszczamy w misce.
4. Polewamy sosem sojowym mieszamy delikatnie i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku
5. Na koniec posypujemy pestkami dyni.