26 lipca 2013 | 4 komentarzy

30 dni z sałatkami. Dzień 17 – Sałatka z zielonym groszkiem i awokado

Zawsze staram się w swojej kuchni używać składników sezonowych i tych, które można kupić na ryneczku lub w warzywniaku. Ma to dla mnie ogromna znaczenie by jeść świeże i lokalne produkty, bo na pewno są one dużo zdrowsze. Ponieważ nastał sezon na zielony groszek, to dziś w moim cyklu sałatkowym sałatka na bazie zielonego groszku i awokado. Jest niezywkle pożywna a zarazem bardzo orzeźwiająca.

Składniki na 2 porcje:

1 awokado
1/2 kg zielonego groszku 
 pęczek rzodkiewek
50g mozzarelli
świeże, posiekane zioła: bazylia, świeża mięta
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku
rukola do podania
 

Sposób przygotowania:

1. Groszek gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
2. Awokado kroimy na kawałki, dodajemy sok z cytryny i świeże zioła i mieszamy
3. Rzodkiewkę kroimy na plasterki i wraz z zielonym groszkiem umieszczamy w misce.
4. Dodajemy awokado i dokładnie mieszamy
5. Polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny mieszamy delikatnie i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku.
6. Posypujemy startą lub pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą
7.  W zależności od upodobań podajemy na liściach rukoli lub innej sałaty.

 
Smacznego!
Share
  • siostraelwa

    Zawsze zielony groszek jadałam u babci na działce 🙂

  • dąząc do perfekcji

    Z przepisu skorzystam , dopiero zaczynam od dziś ale zapraszam do mnie 🙂 wdrodzedoperfekcji.blogspot.com

  • Różowa Klara

    Wygląda apetycznie!

  • favcook

    Uwielbiam groszek, będę musiała spróbować kiedyś zrobić taką sałatkę!