30 dni z sałatkami. Dzień 17 – Sałatka z zielonym groszkiem i awokado
Zawsze staram się w swojej kuchni używać składników sezonowych i tych, które można kupić na ryneczku lub w warzywniaku. Ma to dla mnie ogromna znaczenie by jeść świeże i lokalne produkty, bo na pewno są one dużo zdrowsze. Ponieważ nastał sezon na zielony groszek, to dziś w moim cyklu sałatkowym sałatka na bazie zielonego groszku i awokado. Jest niezywkle pożywna a zarazem bardzo orzeźwiająca.
Składniki na 2 porcje:
1/2 kg zielonego groszku
Sposób przygotowania:
1. Groszek gotujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
2. Awokado kroimy na kawałki, dodajemy sok z cytryny i świeże zioła i mieszamy
3. Rzodkiewkę kroimy na plasterki i wraz z zielonym groszkiem umieszczamy w misce.
4. Dodajemy awokado i dokładnie mieszamy
5. Polewamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny mieszamy delikatnie i ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku.
6. Posypujemy startą lub pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą
7. W zależności od upodobań podajemy na liściach rukoli lub innej sałaty.