Kasza jaglana z brokułami i migdałami
Kasza jaglana jest tania, łatwo dostępna, smaczna i w dodatku bardzo bardzo zdrowa. O tym, że warto ją jeść już pisałam tu. Od jakiegoś czasu staram się włączać ją do swojej codziennej diety i zazwyczaj jem ją na zmianę z komosą ryżową. Jest idealna do sałatek, które latem królują na moim stole codziennie.
Dziś połączyłam kaszę jaglaną z migdałami, nasionami słonecznika, siemieniem lnianym, brokułami i awokado. Odrobina kurkumy nadaje jej wspaniałego smaku i pomarańczowego koloru.
Sałatka jest bezglutenowa i dostarcza mnóstwo składników odżywczych: białka, zdrowych tłuszczów, witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy.
Składniki
1/2 szklanki kaszy jaglanej,
1/3 szklanki migdałów
1 łyżka nasion słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
1 brokuł
1 duże awokado
kawałek korzenia kurkumy (lub kurkuma w proszku)
sól
liście kolendry (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Na samym początku gotujemy kaszę. Pamiętajcie, że trzeba ją przed ugotowaniem obficie zalać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Dzięki temu nie będzie miała goryczki. Gdy kasza będzie już ugotowana odstawiamy ją do wystygnięcia. W międzyczasie należy przygotować inne składniki. Gotujemy brokuły. Najlepiej jest je gotować tylko 3 do 5 minut, aby zachowały większość swoich składników odżywczych. Migdały, pestki słonecznika i siemie lniane blendujemy. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Gdy kasza będzie już przestudzona należy ją połączyć ze zmielonymi migdałami i nasionami, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i brokułami oraz awokado. Przed podaniem posypać kurkumą i kilkoma listkami świeżej kolendry. Smacznego!