21 lipca 2014 | 1 komentarz

Kasza jaglana z brokułami i migdałami

Kasza jaglana jest tania, łatwo dostępna, smaczna i w dodatku bardzo bardzo zdrowa. O tym, że warto ją jeść już pisałam tuOd jakiegoś czasu staram się włączać ją do swojej codziennej diety i zazwyczaj jem ją na zmianę z komosą ryżową. Jest idealna do sałatek, które latem królują na moim stole codziennie.

Dziś połączyłam kaszę jaglaną z migdałami, nasionami słonecznika, siemieniem lnianym, brokułami i awokado. Odrobina  kurkumy nadaje jej wspaniałego smaku  i pomarańczowego koloru.

Sałatka  jest bezglutenowa i dostarcza mnóstwo składników odżywczych: białka, zdrowych tłuszczów, witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy.

jaglanka i migdaly

Składniki

1/2 szklanki kaszy jaglanej,
1/3 szklanki migdałów
1 łyżka  nasion słonecznika
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
1 brokuł
1 duże awokado
kawałek korzenia kurkumy (lub kurkuma w proszku)
sól
liście kolendry (opcjonalnie)

salatka z jaglanej

Sposób przygotowania

Na samym początku gotujemy kaszę. Pamiętajcie, że trzeba ją przed ugotowaniem obficie zalać najpierw zimną, a potem gorącą wodą. Dzięki temu  nie będzie  miała goryczki. Gdy kasza będzie już ugotowana odstawiamy ją do wystygnięcia. W międzyczasie należy przygotować inne składniki. Gotujemy brokuły. Najlepiej jest je gotować tylko  3 do 5 minut, aby zachowały większość swoich składników odżywczych. Migdały, pestki słonecznika i siemie lniane blendujemy. Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Gdy kasza będzie już przestudzona należy ją połączyć ze zmielonymi  migdałami i nasionami, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i brokułami oraz awokado. Przed podaniem posypać kurkumą i kilkoma listkami świeżej kolendry. Smacznego!

Share