Omlet- przepis podstawowy
Omlet to doskonałe danie na początek dnia jak też na kolację. Bardzo często pytacie mnie w mailach jak zrobić podstawowy omlet. Dziś w końcu coś dla tych, którzy cierpliwie czekali! Przepis prosty i bardzo szybki do przygotowania. Sprawdzi się idealnie, gdy nie mamy zbyt wiele czasu, a chcemy zjeść pożywne, treściwe śniadanie.
Składniki
2-3 jajka
1 łyżka wody
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Jajka należy wymieszać widelcem z 1 łyżką wody. Następnie dodajemy do nich szczyptę soli i pieprzu.
Na rozgrzaną patelnię dajemy masło, po chwili wlewamy jajka. Smażymy na umiarkowanym ogniu. Gdy omlet zacznie się ścinać, unosimy jego brzeg i przechylamy patelnię, żeby surowa masa jajka spłynęła na dno. Omlet smażymy do czasu, aż się zetnie i zrumieni od spodu. Potem składamy go na połowę i przekładamy na talerz. Możemy jeść go zarówno bez dodatków jak i z dodatkami np. nadzieniem pomidorowym, czy szpinakowym itp.