Fit przepis na sałatkę z rzodkiewką
Rzodkiewka to takie warzywo, które wiosną niewątpliwie króluje na moim talerzu. Mogę śmiało powiedzieć, że świeże codziennie kupowane są moją miłością jedzeniową ostatnich tygodni. Dodaję je do kanapek, twarożku i wszelkiego rodzaju sałatek. Uwielbiam jej lekko pikantny smak i to, że tak fajnie chrupie:) W dodatku jest ona źródłem witamin: C, kwasu foliowego, B6, a także minerałów: potasu, miedzi, manganu, żelaza, siarki która m.in. zmniejsza wypadanie włosów i pobudza ich wzrost.
Dzisiejsza sałatka jest mieszaniną rzodkiewki i szpinaku a samku dodaje jej ocet balsamiczny,sok z cytryny i bazylia.
Składniki
6 małych rzodkiewki, pokrojone w plasterki lub kostkę
            1 pomidor pokrojony w kostkę
            50g koziego sera pokrojonego w kostkę
            2 łyżki oliwy z oliwek
            2 łyżki octu balsamicznego
            2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z limonki
            1/4 łyżeczki soli
            1/4 łyżeczki świeżo zmielony czarny pieprz
            2 szklanki świeżego szpinaku
            2 łyżki ziaren słonecznika
            1 łyżka pestek dyni
            1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej bazylii
Sposób przygotowania
W średniej wielkości misce wymieszać rzodkiewki i pomidora z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, sokiem z limonki, solą i pieprzem; delikatnie wrzucić do herbu.Następnie w dużej misce wymieszać mieszaninę z rzodkiewką ze szpinakiem ziarnami słonecznika, pestkami dyni i świeżą bazylią. Smacznego!


