Na odchudzanie kasza jaglana
Kaszę jaglaną spróbowałam kilka tygodni temu, tak po prostu z ciekawości i oczywiście ze względu na jej właściwości odżywcze. Lubię rożne zdrowe kulinarne nowinki a, że można mnóstwo pozytywnych opinii o niej przeczytać kupiłam. Cały czas zastanawiam się teraz, dlaczego nie jadłam wcześniej kaszy jaglanej? Przecież jest tania, łatwo dostępna, smaczna i w dodatku bardzo bardzo zdrowa… po prostu nie wiem:) Myślę, że na stałe zagości ona na moim stole, nie tyle ze względów zdrowotnych ale też dlatego, że zwyczajnie w świecie bardzo mi smakuje. Kaszę jaglaną można jeść na obiad, kolację ale też na śniadanie, Jest bardzo pożywna i jak na bombę witaminową przystało, dostarcza nam sporo energii. Od jakiegoś czasu staram się włączać ją jak najczęściej do swojej codziennej diety. Można ją jeść na milion sposobów, słodko, kwaśno, słono czy ostro.
Właściwości odżywcze kaszy jaglanej są znane od wieków
-
Oczyszcza wątrobę
-
ogrzewa organizm
- nie zawiera glutenu
- jest zasadotwórcza
- ma właściwości przeciw-utleniające
- reguluje poziom wody w organizmie
- zmniejsza stan zapalny błon śluzowych
- poprawia koncentrację i pamięć
- reguluje poziom cholesterolu
- poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
- poprawia trawienie
- jest lekkostrawna
Kasza jaglana zawiera
-
witaminy z grupy B ( głownie B1, B2, B6)
-
lecytynę
-
magnez
-
wapń
-
żelazo
-
potas
-
fosfor
-
witaminę E
- duże ilości łatwo przyswajalnego białka
-
krzem
To właśnie krzem jest minerałem, który ułatwia odchudzanie. Dzienne zapotrzebowanie na niego to 5-20 mg niestety gama produktów, w których się pojawia jest bardzo mała i najczęściej mamy jego niedobór. Poza tym ma ogromnie pozytywny wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci. Jest również niezbędny przy procesie mineralizacji kości, przyspiesza ich regenerację oraz chroni przed odwapnieniem.
Warto pamietać ,że często zdarza się, że po ugotowaniu kasza jaglana ma lekko gorzki smak. I stąd niektórzy się do niej zrażają. Żeby nie miała goryczki, trzeba przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą.
Lubicie ją? Może macie lub znacie jakieś fajne przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej?