25 marca 2014 | 4 komentarzy

Na odchudzanie kasza jaglana

Kaszę jaglaną spróbowałam kilka tygodni temu, tak po prostu z ciekawości i oczywiście ze względu na jej właściwości odżywcze. Lubię rożne zdrowe kulinarne nowinki a, że można mnóstwo pozytywnych opinii o niej przeczytać kupiłam. Cały czas zastanawiam się teraz, dlaczego nie jadłam wcześniej kaszy jaglanej? Przecież jest tania, łatwo dostępna, smaczna i w dodatku bardzo bardzo zdrowa… po prostu nie wiem:) Myślę, że na stałe zagości ona na moim stole, nie tyle ze względów zdrowotnych ale też dlatego, że zwyczajnie w świecie bardzo mi smakuje. Kaszę jaglaną można jeść na obiad, kolację ale też na śniadanie, Jest bardzo pożywna i jak na bombę witaminową przystało, dostarcza nam sporo energii. Od jakiegoś czasu staram się włączać ją jak najczęściej do swojej codziennej diety. Można ją jeść na milion sposobów, słodko, kwaśno, słono czy ostro.

Właściwości odżywcze kaszy jaglanej są znane od wieków

  • Oczyszcza wątrobę
  • ogrzewa organizm
  • nie zawiera glutenu
  • jest zasadotwórcza
  • ma właściwości przeciw-utleniające
  • reguluje poziom wody w organizmie
  • zmniejsza stan zapalny błon śluzowych
  • poprawia koncentrację i pamięć
  • reguluje poziom cholesterolu
  • poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci
  • poprawia trawienie
  • jest lekkostrawna

medium_4426361769

Kasza jaglana zawiera

  • witaminy z grupy B ( głownie B1, B2, B6)
  • lecytynę
  • magnez
  • wapń
  • żelazo
  • potas
  • fosfor
  • witaminę E
  • duże ilości łatwo przyswajalnego białka
  • krzem

To właśnie krzem jest minerałem, który ułatwia odchudzanie.  Dzienne zapotrzebowanie na niego to 5-20 mg niestety gama produktów, w których się pojawia jest bardzo mała i najczęściej mamy jego niedobór. Poza tym ma ogromnie pozytywny wpływ na wygląd włosów, skóry i paznokci. Jest  również niezbędny przy procesie mineralizacji kości, przyspiesza ich regenerację oraz chroni przed odwapnieniem.

Warto pamietać ,że często zdarza się, że po ugotowaniu kasza jaglana ma lekko gorzki smak. I stąd niektórzy się do niej zrażają. Żeby nie miała goryczki, trzeba przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą wodą.

Lubicie ją? Może macie lub znacie jakieś fajne przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej?

 

 

Share
  • S

    Odkryłam kasze jaglana jakieś pół roku temu, zniechęciłam sie goryczką, ale jak nauczyłam sie ja przyrządząć to bardzo ja polubiłam. Teraz jem ja 5 razy w tygodniu , najczęściej w towarzystwie warzyw typu marchewka, groszek, ziarna soji. Ja gotuje ja na parze zalewając taką ilościa wody jak kuskus, czyli z centymetr ponad powierzchnie kaszy, oczywiśćie solidne płuczę na sitku pod kranewm przed gotowaniem. Dzisaj sprobuje wersję z fetą i suszonymi pomidorami ze szczypiorkiem. Bardzo dobrze smakuje z jajkiem sadzonym-żółtko płynne-ale to juz rzecz gustu:)do jej jedzenia zachęcaja mnie niezwykłe właściwości odkwaszjące-pije kawę, alko, oraz zawartość błonnika i odchudzającego krzemu. Poza tym odkąd ją jem nie mam problemu z grzybicą miejsc intymnych-to duuuuży plus. Jednym słowem jedzmy kaszę na zdrowie!

  • Ola

    polecam brownie z kaszy jaglanej wg przepisu ze strony: http://cynamonowypyl.blox.pl/2014/02/Brownie-z-kaszy-jaglanej-odchudzone.html
    jak dla mnie mega. Na jaglankę jest teraz moda, ale to dobry trend. Ja również jadam ją od ok. pół roku a wcześniej nawet o niej nie słyszałam.

    • Magdalena

      Niech ta moda trwa jak najdłużej. Niech kasza wraca do łask. 🙂

  • Aureliusz

    Wartości odżywczych i korzyści z jej stosowania jest jeszcze więcej, ale nie sposób je wszystkie wymienić!
    Stworzyłem małą tabelę z wartościami odżywczymi
    http://aureliusz.ovh/2015/09/kasza-jaglana-i-jej-wlasciwosci/
    i jednocześnie chciałbym polecić Halawę z kaszy jaglanej. Robi się podobnie jak halawę z kaszy mannej, ale zamiast kaszy mannej dodajemy jaglaną.

    Polecam 🙂