Owsianka – śniadanie idealne
Owsianka to dla mnie śniadanie idealne! Mogę ją jeść codziennie,wiosną, latem, jesienią i zimą! Wiem wiem, wielu z was kojarzy się niemiło z okresem dzieciństwa oraz mdłym posiłkiem podawanym w domach seniora i w szpitalach. Ale dzisiaj mam zamiar przekonać sceptyków, że warto ją jeść, bo wartości odżywcze jakie dostarczamy dla naszego organizmu wraz z każdą jej łyżeczką są ogromne.
Przy odrobinie finezji owsianka to nie koniecznie mdła papka. Z dodatkiem jogurtu, owoców, ziaren, orzechów, miodu a nawet czekolady nabiera wspaniałego smaku, łącząc przy tym odżywczość i ogromną porcję energii. Owsianka to śniadanie idelane ponieważ:
- ziarno owsa zawiera największe ilości białka ze wszystkich znanych zbóż. Owies ułatwia trawienie, chroni układ pokarmowy, ma właściwości bakterio i grzybobójcze, zmniejsza ilość cholesterolu
- jest bogatym źródłem błonnika, który stymuluje pracę jelit i niejako „wymiata” niekorzystne dla nas produkty przemiany materii.
- Zawiera witaminy z grupy B, m.in. witaminę B6 i B1, które to odpowiedzialne są za lepszą koncentrację i pamięć oraz doskonale przeciwdziałają ogólnemu rozdrażnieniu organizmu i zmęczeniu tak podczas wysiłku fizycznego jak i umysłowego.
- Ziarno owsa bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E, które nie tylko wspaniale wpływają na stan naszej skóry nawilżając ją i niwelując podrażnienia, ale również chronią przed nowotworami.
- jest źródłem wielu minerałów, takich jak magnez, cynk, selen czy żelazo, które regulują pracę całego naszego organizmu.
- Stabilizuje poziom cukru i obniża poziom cholesterolu we krwi.
- Wzmacnia skórę oraz budowę kości.
- Korzystnie wpływa na zdrowie przy takich schorzeniach jak reumatyzm, bezsenność oraz biegunka.
Pomimo sporej ilości kalorii, płatki owsiane nie tuczą a dostarczają mnóstwo energii, która uwalniana jest stopniowo nie obciążając organizmu.
Ja przygotowywuję owsiankę głównie na wodzie, choć czasami też używam mleka zwłaszcza w okresie zimowym.