Pokochaj Jajecznicę. Dlaczego warto jeść jajka na śniadanie
O tym ,że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia wiemy wszyscy. Do jego jedzenia was namawiam od samego początku powstanie bloga. Jest to jedna z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania i zdrowego trybu życia. A co powinno się znaleźć na śniadaniowym stole? Najlepiej na śniadanie jeść produkty bogate w białko, gdyż po nich dłużej czujemy się syci oraz następuje przyspieszenie o 25% podstawowej przemiany materii. Ważne są również warzywa oraz owoce, będące źródłem błonnika, zwiększającego uczucie sytości. Ponadto warzywa i owoce są bogate w witaminy i sole mineralne zapewniające prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Moje śniadania nie są zbyt wyszukane. Najczęściej to owsianka w rozmaitej odsłonie, bądź pełnoziarniste żytnie pieczywo z białym twarogiem, bądź jajecznica, jajko na miękko lub jajko sadzone. O owsiance już wam pisałam tutaj. Dziś czas na jajka i jajecznicę. Dlaczego warto je jeść na śniadanie?
Jeśli chcecie schudnąć, zbudować mięśnie, sportową sprawność, spożywajcie jajka nawet codziennie. Poleca się je osobom z nadciśnieniem, cukrzycą, syndromem metabolicznym, problemami lipidowymi, chorobami oczu, kobietom w ciąży, dzieciom.
Jajecznica lub jajko na miękko na śniadanie to dla mnie alternatywa dla owsianki.Takie śniadanie jem 2-3 razy w tygodniu, zawsze czuję się po nim syta nie mam ochoty na jakiekolwiek przekąski ani tym bardziej na słodycze. Moje ulubione jajeczne śniadanie to jajecznica z 2 jajek, smażona na odrobince oliwy posypana świeżą bazylią. do tego dwie kromki chlebka żytniego i herbata, bądź wersja z pomidorami wtedy podsmażam pokrojone w kostkę 2 pomidory i dopiero dodaję jajka.
A wy lubicie jajka? Jak często i w jakiej postaci jecie je na śniadanie?