16 września 2013 | 3 komentarze

30 dni z sałatkami. Dzień 25 – Sałatka nicejska

Jedną z moich ulubionych sałatek jest sałatka nicejska. Jest ona niezwykle pożywna, zdrowa i idealna dla wszsytkich dbających o linię. Sałatka nicejska pochodzi z  Francji, ale znana jest na całym świecie, gdzie powstało jej wiele wersji. Ja najbardziej lubię jej klasyczny wariant bez gotowanych warzyw tj. fasolka szparagowa czy ziemniaki. Zawiera ona tuńczyka, anchois, pomidory, ogórka, oliwki, cebulę i jajko. Można dodawać do niej też inne składniki,a jakie to zależy tylko jest od waszej wyobraźni.

Sałatka Nicejska
 
Składniki na 2 porcje:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym
 sałata lodowa lub inna w zależności od upodobań – ja wybrałam rukolę i odrobinę lodowej
mała puszka anchois
8-10 pomidorków koktajlowych
kawałek zielonego ogórka
2 jajka na twardo
oliwki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
 sok z 1/4 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
tymianek, oregano, bazylia
 pieprz do smaku
Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy dressing. Sok z cytryny,oliwę z oliwek, zioła, czosnek przecisniety przez praskę i odrobine pieprzu mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
2. W dużej misce układamy liście sałaty. Następnie polewamy je połową dressingu i dokładnie mieszamy.

3. Na środek wykładamy tuńczyka, anchoise i jajka przekrojone na ćwiartki lub na osiem części.
4. Dookoła układamy pomidroki również przekrojone na pół, plasterki ogórka, oliwki oraz cebulę
5. Wszystko polewamy resztą dressingu.
 
 
 
Smacznego!

Share