16 października 2013 | 1 komentarz

30 dni z sałatkami. Dzień 29 – Sałatka z brukselką, rukolą i orzechami włoskimi

 

 

Czy lubicie brukselkę?

Te małe, zielone iniezwykle smaczne kapustki, zawierające mnóstwo witamin i mikroelementów, są warzywem mało popularnym. Rzadko goszczą na naszych stołach, a są uznawane za najzdrowszy gatunek kapusty. 

Ja nie do końca jestem przekonana do jej smaku i samej ugotowanej i podanej jako dodatek niezbyt lubię, ale w sałatce, którą Wam dziś polecę jej smak mnie pozytywnie zaskoczył i w takiej postaci mogę ją jeść!

 

Sałatka z brukselką, rukolą i orzechami włoskimi

 

Składniki na 4 porcje:


400g brukselki

100g sałaty rukoli

1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

1i 1/2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

1 łyżka octu jabłkowego

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki swieżo zmielonego pieprzu

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

1. Brukselkę należy ugotować i pozostawić do ostygnięcia. Przekroić na połówki.

 

2. Na patelni lekko podsmażamy orzechy i pozostawiamy do ostygniecia.

3. Brukselkę układamy w misce, dodajemy oliwę, ocet, sól i pieprz i delikatnie mieszamy

4.  Następnie dodajemy rukolę i posypujemy uprażonymi orzechami.Podajemy od razu.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

Share