Schudnij bez liczenia kalorii – Jadłospis Dzień#14- Wtorek
Swoje odżywianie oparłam na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Spożywanie tych produktów zapewnia mojemu organizmowi stały poziom cukru. To właśnie to gwarantuje mi dobre samopoczucie i właściwe funkcjonowanie, nie powoduje napadów głodu i pozwala utrzymać wagę. Jeśli chcecie zacząć jeść zdrowo, schudnąć bez konieczności liczenia kalorii i spróbować mojego sposobu odżywiania, nie musicie zaczynać od jadłospisu pierwszego. Możecie zacząć od dowolnego, w każdej chwili.
Koniecznie przeczytajcie:
Jak schudnąć i mieć płaski brzuch bez liczenia kalorii, intensywnych ćwiczeń i bez wspomagaczy?
I pamiętajcie o podstawowych zasadach:
- Spożywajcie 3 główne posiłki w ciągu dnia (śniadanie, obiad, kolacja) i 1 mniejszy
- Jedzcie regularnie o tych samych porach , co ok. 4 godziny
- Zaczynajcie dzień od pełnowartościowego śniadania
- Wyeliminujcie produkty o indeksie glikemicznym powyżej 75, w ograniczonych ilościach jemy te powyżej 50. Jeśli chcecie schudnąć warto przez pierwsze miesiące jeść tylko te produkty, których indeks glikemiczny jest mniejszy niż 50
- Unikajcie nasyconych kwasów tłuszczowych. Stosujcie dobre jakościowo tłuszcze czyli kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega 3 (występujące na przykład w rybach) oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone (na przykład oliwa)
- Pijcie dużo wody, zielonej herbaty, herbat ziołowych
Jadłospis Dzień#14- Wtorek
Śniadanie – owsianka tradycyjna- 180ml mleka, 3 łyżki płatków owsianych uwaga nie błyskawicznych! szczypta soli. Płatki dodajemy do gotującego się mleka. Solimy i gotujemy na małym ogniu często mieszając ok. 15 minut.
Lunch/Obiad – Leczo warzywne: 1 mała cukinia,2 średnie pomidory, 1 czerwona papryka, pół dużej cebuli,1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, ostra papryka.
Cukinię i paprykę kroimy w kostkę, cebulę w krążki, czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy delikatnie cebulę z czosnkiem, dodajemy cukinię i paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Dodajemy trochę wody i całość dusimy ok. 15 min. na małym ogniu. Pomidory sparzamy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie wrzucamy do reszty warzyw. Dusimy do momentu zgęstnienia. Do tego 40g komosy ryżowej.
Przekąska – 1 grejpfrut i 20 migdałów
Kolacja – Pierś z kurczaka z warzywami.
Pierś z kurczaka rozbijamy delikatnie solimy, posypujemy ziołami ( bazylia, tymianek, oregano), delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik, pierś zawijamy w folię i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. 100g ugotowanej fasolki szparagowej, sałatka z sałaty lodowej, 8 pomidorków koktajlowych, 2 łyżek oliwy z oliwek I 1 łyżki octu balsamicznego, z przyprawami do smaku