Fit przepis na mini pizze z cukinii
Ponieważ zbliża się weekend, to chciałam z Wami podzielić się bardzo fajnym zdrowym o oczywiscie bardzo szybkim przepisem na mini pizze z cukinii. Mam nadzieję, że takie danie umili Wam weekendowe zimowe wieczory, a jednocześnie nie skusicie się na mimo wszsytko duzo bardziej kaloryczną pizzę.
Przepis na mini pizze z cukini
Składniki
2 duże cukinie
1 szklanka sosu marinara
1 szklanka startego sera mozzarella
Sos marinara to bardzo popularny sos pomidorowy, pochodzący z Włoch. Można przygotować na wiele sposobów (rozszerzona wersja to oliwki, anchois i kapary). Nadaje się on do smarowania pizzy, makaronów, ryżu.
Sos Marinara przepis
Składniki
1 puszka pomidorów
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
bazylia, oregano
pieprz, sól i cukier do smaku
1 łyżka masła
Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną w kostkę cebulę· Pod koniec dodajemy czosnek i mieszamy ok minuty żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy pomidory i dusimy na małym gazie ok 30 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem a także bazylią i oregano. Przygotowany w większej ilości świetnie nadaje się do zamrożenia.
Jeśli mamy już przygotowany sos marinara możemy robić nasze mini pizze.
Cukinie kroimy w grubsze plasterki, każdy z nich smarujemy sosem i posypujemy serem. Tak przygotowane pizze układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopnii. Pieczemy około przez 10 -15 minut.
Smacznego!