Schudnij bez liczenia kalorii – Jadłospis Dzień#19- Poniedziałek
Decyzja o zmianie stylu życia to wielkie wyzwanie i nie jednej osobie bardzo ciężko jest wytrwać w postanowieniu. Bardzo ciężko jest też zmienić złe nawyki. Na to wszystko potrzeba czasu i wytrwałości. Ale naprawdę warto prowadzić zdrowy styl życia. Mam nadzieję, że moje jadłospisy sprawią, że wszyscy będziecie mieć mnóstwo chęci by ZDROWO ŻYĆ! Zacząć możecie w każdej chwili, najlepiej od dziś. Spróbujcie mojego menu i mojego sposobu:-)
Zanim zaczniecie koniecznie przeczytajcie:
Jak schudnąć i mieć płaski brzuch bez liczenia kalorii, intensywnych ćwiczeń i bez wspomagaczy?
I pamiętajcie o podstawowych zasadach:
- Spożywajcie 3 główne posiłki w ciągu dnia (śniadanie, obiad, kolacja) i 1 mniejszy
- Jedzcie regularnie o tych samych porach , co ok. 4 godziny
- Zaczynajcie dzień od pełnowartościowego śniadania
- Wyeliminujcie produkty o indeksie glikemicznym powyżej 75, w ograniczonych ilościach jemy te powyżej 50. Jeśli chcecie schudnąć warto przez pierwsze miesiące jeść tylko te produkty, których indeks glikemiczny jest mniejszy niż 50
- Unikajcie nasyconych kwasów tłuszczowych. Stosujcie dobre jakościowo tłuszcze czyli kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega 3 (występujące na przykład w rybach) oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone (na przykład oliwa)
- Pijcie dużo wody, zielonej herbaty, herbat ziołowych
Jadłospis Dzień#19- Poniedziałek
Śniadanie – 2 Jajka na miękko/twardo w zależnosci jak lubimy, 2 kromki pieczywa żytniego, sałatka z 2 pomidorów pokorjonych w kostę, jednej zielonej/żółtej papryki pokorjonej w kostkę, ¼ czerwoej cebuli, łyżeczka oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku, świeża lub suszona bazylia.
Lunch/Obiad – Sałatka caprese, czyli kulka sera mozzarella z dwoma pomidorami pokrojonymi w plastry ze świeżą bazylią. Przepis jest oczywiście dostępny na blogu tu (klik)
Przekąska – Seler naciowy z kubeczkiem jogurtu greckiego
Kolacja – Pierś z kurczaka z brokułami i komosą ryżową.
Pierś z kurczaka rozbijamy delikatnie solimy, posypujemy ziołami ( bazylia, tymianek, oregano), delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik, piers zawijamy w folię i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie gotujemy brokuły i pół szklanki komosy ryżowej.