Schudnij bez liczenia kalorii – Jadłospis Dzień#26- Wtorek
O tym, że właściwa dieta jest bardzo ważnym elementem zdrowego trybu życia, nie muszę już chyba nikogo zapewniać. Tak naprawdę właściwe odżywianie to 80% sukcesu w walce o wymarzoną figurę i płaski brzuch. Tak więc jeśli marzycie o pięknie wyrzeźbionym brzuszku to musicie zmienić swój sposób odżywiania. Wiem, że bardzo ciężko jest zmienić złe nawyki. Na to wszystko potrzeba czasu i wytrwałości. Ale naprawdę warto prowadzić zdrowy styl życia. Mam nadzieję, że moje jadłospisy sprawią, że wszyscy będziecie mieć mnóstwo chęci by ZDROWO ŻYĆ! Zacząć możecie w każdej chwili, najlepiej od dziś. Spróbujcie mojego menu i mojego sposobu:-) Mam nadzieję, że te zdjęcia dodatkowo Was zmotywują!
Ale zanim zaczniecie koniecznie przeczytajcie:
Jak schudnąć i mieć płaski brzuch bez liczenia kalorii, intensywnych ćwiczeń i bez wspomagaczy?
I pamiętajcie o podstawowych zasadach:
- Spożywajcie 3 główne posiłki w ciągu dnia (śniadanie, obiad, kolacja) i 1 mniejszy
- Jedzcie regularnie o tych samych porach , co ok. 4 godziny
- Zaczynajcie dzień od pełnowartościowego śniadania
- Wyeliminujcie produkty o indeksie glikemicznym powyżej 75, w ograniczonych ilościach jemy te powyżej 50. Jeśli chcecie schudnąć warto przez pierwsze miesiące jeść tylko te produkty, których indeks glikemiczny jest mniejszy niż 50
- Unikajcie nasyconych kwasów tłuszczowych. Stosujcie dobre jakościowo tłuszcze czyli kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega 3 (występujące na przykład w rybach) oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone (na przykład oliwa)
- Pijcie dużo wody, zielonej herbaty, herbat ziołowych
Jadłospis Dzień#26- Wtorek
Śniadanie- Twarożek typu Piątnica z rzodkiewką i szczypiorkiem, 2 kromki pieczywa żytniego cienko posmarowanego masłem
Lunch/Obiad – Kasza jaglana z warzywami i indykiem . Kasza jaglana 4 łyżki (45g) , pierś z indyka 1 średnia 150 g, Warzywa: pół średniej cebuli, 1 marchewka, pół pietruszki, 2 łyżki zielonego groszku, kalafior ok 200g, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka sezamu sól morska, pieprz, zioła do smaku, bazylia, oregano, tymianek.
Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dusić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dodać drobno pokrojoną pierś z indyka, startą na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę oraz zielony groszek. Całość dusić przez ok. 8 – 10 minut, doprawić do smaku ziołami, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie gotowa dodać do niej indyka z warzywami, całość dokładnie wymieszać. Kaszę podawać z ugotowanym kalafiorem posypanym uprażonym sezamem.
Przekąska – 20 migdałów, 1 pomarańcza
Kolacja – Sałatka z serem feta i słonecznikiem – 2 garście rukoli, 2 garście świeżego szpinaku, 40g sera feta 8 pomidorków koktajlowych, czerwona cebula (1/4 dużej) , 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka octu balsamicznego, ząbek czosnku, pieprz ziołowy.
Do rukoli I szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, połówki pomidorków koktajlowych i drobno posiekaną cebulę. Słonecznik uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu i dodać do sałatki. A z pozostałych składników przyrządzić sos.