23 lutego 2015 | 2 komentarze

Jaglanka na śniadanie

Moją żelazną zasadą zdrowego stylu życia jest jedzenie śniadania. Nie wyobrażam sobie by mogła wyjść z domu nie jedząc go. A na śniadanie najbardziej lubię zjeść owsiankę w różnych wersjach i wariantach. Fajnym zamiennikiem płatków owsianych jest też kasza jaglana. Ostatnio mam właśnie fazę na przygotowywanie jaglanki:)

A kasza jaglana to przecież samo zdrowie. To jedna z najstarszych, najzdrowszych i najsmaczniejszych kasz. Warto ją jeść ze względu na szereg wartości odżywczych. Jaglanka zawiera stosunkowo niewiele skrobi, jest w niej natomiast sporo łatwo przyswajalnego białka. Charakteryzuje ją także wysoka zawartość witamin z grupy B, witaminy E, lecytyny, żelaza, miedzi i krzemu. Ten ostatni korzystnie wpływa na stan kości, włosów, skóry i paznokci.Należy do kasz zasadotwórczych, pomaga przywrócić w organizmie równowagę kwasowo-zasadową. Jest też lekkostrawna i bezglutenowa. Tak więc czy może być coś bardziej zdrowszego na śniadanie?

1

Składniki na 1 porcję

1/3 szklanki kaszy jaglanej
szklanka mleka
1 pomarańcza
10 sztuk migdałów
3 suszone śliwki
opcjonalnie pół łyżeczki miodu

Sposób przygotowania

Kaszę dokładnie płuczemy wrzącą wodą. Mieszamy z mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy odrobinę mleka.
Na tarce ścieramy skórkę pomarańczową. Pomarańcza dokładnie obieramy z białych włókien i kroimy na małe kawałki. Tak samo kroimy na małe kawałki suszoną śliwkę i siekamy migdały.
Miękką kaszę, mieszamy z miodem, dodajemy pokrojone owoce i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do ulubionej miseczki i posypujemy startą skórką z pomarańczy.
Smacznego 🙂
Share