14 stycznia 2016 | Brak komentarzy

Niskokaloryczna zupa z cukinii

Witajcie po dość długiej przerwie. Aby Was nie zanudzać zaczynam od nowego dietetycznego przepisu. Ponieważ za oknem zimno, każdego na pewno rozgrzeje pyszna zupa krem z cukinii. Potrzebujemy do jej przygotowania jedynie pięciu składników (nie licząc soli i pieprzu). Przepis jest  szybki, łatwy i dzięki niemu ugotujecie  pyszna zupę dla całej rodziny.

Przygotowanie zupy zajmuje   mniej niż 30 minut a jedna duża miska to tylko 60 kalorii!

Jako dodatek polecam wam odrobinę  oliwy z oliwek i świeży tarty parmezan, ale jeśli liczycie kalorie to możecie z tego zrezygnować. Taka zupka  dostarczy Wam dużo witamin i na pewno rozgrzeje w taki zimowy dzień jak dziś.

Składniki

1/2 małej cebuli,
2 ząbki czosnku
3 średnie cukinia
1 litr bulionu warzywnego- A by przygotować bulion warzywny  gotuję włoszczyznę z dodatkiem liścia laurowego, kilku ziaren pieprzu i odrobiny soli na bardzo wolnym ogniu ok 40-60 minut.
sól i pieprz do smaku
świeże tarty ser parmezan  (opcjonalnie)
Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Cebulę, czosnek i cukinię ze skórką, pokrojoną w kostkę podsmażamy w garnku, na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy bulion warzywny i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i dusimy do miękkości, około 20 minut. Zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku i gotowe.

SMACZNEGO:-)

Share