Krewetki z czosnkiem według Gordona Ramsay’a
Długo szukałam idealnego przepisu na krewetki z czosnkiem. Próbowałam wielu i jak dla mnie najlepszym jest przepis Gordona Ramsay’a. Okazal się prosty, szybki a krewetki są poprostu palce lizać!
Krewetki z czosnkiem to proste danie tapas pochodzenia katalońskiego jest teraz serwowane w całej Hiszpanii. Najważniejsze to by do ich przygotowania użyć bardzo świeżych krewetek, bo tylko takie zapewnią wyborny i soczysty smak. Ja krewetki kupuje surowe, tylko i wyłącznie w sprawdzonym sklepie rybnym.
Składniki:
600g dużych surowych krewetek
4 łyżki oliwy z oliwek
5-6 ząbki czosnku , obrane i posiekane w cienkie plasterki
2 suszone czerwone chilli , drobno posiekane
sól morska i czarny pieprz
natka pietruszki, posiekane liście
sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
1. Krewetki należy oczyścić, usunąć skorupkę i głowy. Solimy i opruszamy świeżo zmielonym pieprzem.
2. Podgrzewamy oliwę na dużej patelni. Dodajemy czosnek, suszone chilli i odrobinę soli i pieprzu. Smażymy na średnim ogniu przez około minute. Gdy czosnek zacznie lekko zmieniać kolor natychmiast wrzucamy krewetki na patelnię, dodajemy sok z cytryny. Zwiększamy ogień i smażymy przez około 1 ½ minuty z każdej strony, aż krewetki uzyskają jasny czerwony kolor.
3. Układamy krewetki na ciepłym talerzu, dodajemy odrobinę czosnku, który mamy na patelni i posypujemy odrobiną posiekanej natki pietruszki. Podajemy natychmiast.
A Wy lubicie krewetki? Może macie jakiś fajny sposób na ich przyrządzenie?