Makaron z awokado, pieczonymi pomidorami i pesto
Dziś miałam ogromną ochotę na danie z makaronem. Chciałam aby danie było kolorowe, pożywne i zdrowe. Ważne było by dostarczało dużo wartości odżywczych. I tym sposobem wpadłam na pomysł na makaron z awokado, pieczonymi pomidorami i pesto.
Składniki na dwie porcje
100-150g makaronu – ja użyłam fussili
1 awokado, obrane i pokrojone w kostkę
sok z 1/2 cytryny
12 pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka oliwy z oliwek
3 łyżki świeżego pesto
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
parmezan
Sposób przygotowania
Na samym początku należy skropić pokrojone awokado sokiem z cytryny , aby zapobiec przebarwieniom. Następnie skropić pomidorki oliwą z oliwek ,osoli i doprawić pieprzem i włożyć do piekarnika do temperatury 180 stopnii na ok 15-20 minut grilla piec aż skórka będzie lekko brązowa.
Ugotować makaron, al dente, odcedzić i wymieszać z pesto , awokado i pomidorkami. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną parmezanu na wierzchu .
Przepis na Świeże Pesto
garść liści bazylii
garść orzechów piniowych
1 ząbek czosnku , drobno posiekany
50g świeżo startego parmezanu
5-6 łyżek oliwy z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze i gotowe! W razie potrzeby należy dodać więcej oliwy z oliwek. Część pesto zużyjemy do makaranu a to co zostanie zamykamy w słoiczku na niedaleką przyszłość.