03 kwietnia 2014 | 2 komentarzy

Makaron z awokado, pieczonymi pomidorami i pesto

Dziś miałam ogromną ochotę na danie z makaronem. Chciałam aby danie było kolorowe, pożywne i zdrowe. Ważne było by dostarczało dużo wartości odżywczych. I tym sposobem  wpadłam na pomysł na makaron z awokado, pieczonymi pomidorami i pesto.

li

Składniki na dwie porcje

100-150g makaronu – ja użyłam fussili
1 awokado, obrane i pokrojone w kostkę
sok z 1/2 cytryny
12 pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka oliwy z oliwek
3 łyżki świeżego pesto
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
parmezan

Sposób przygotowania

Na samym początku należy skropić pokrojone awokado  sokiem z cytryny , aby zapobiec przebarwieniom. Następnie skropić pomidorki  oliwą z oliwek ,osoli i doprawić pieprzem i włożyć do piekarnika do temperatury 180 stopnii na ok 15-20 minut grilla piec aż skórka będzie lekko brązowa.

Ugotować makaron, al dente, odcedzić i wymieszać z pesto , awokado i pomidorkami. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną parmezanu na wierzchu .

 

Przepis na Świeże Pesto

garść liści bazylii
garść orzechów piniowych
1 ząbek czosnku , drobno posiekany
50g świeżo startego parmezanu
5-6 łyżek oliwy z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze i gotowe!  W razie potrzeby należy dodać więcej oliwy z oliwek. Część pesto zużyjemy do makaranu a to co zostanie zamykamy w słoiczku na niedaleką przyszłość.

Share
  • Natalie Strong

    U mnie słoiczek pesto w lodówce za szybko pęka, dlatego staram się robić rzadko. Musi smakować rewelacyjnie 😉

    • beautyandblossom

      To danie jest poprostu pyszne!