24 czerwca 2014 | Brak komentarzy

Idealne dla wszystkich pesto z rukoli

Kto z Was nie lubi pesto? Ja uwielbiam  i w różnych kombinacjach i wariacjach. Pomyślałam więc, co mam w lodówce i w ten o to sposób zrobiłam pesto z rukolą! Oczywiście nie jest to oryginalne pesto z serem i orzeszkami piniowymi. Myślę jednak, że warto robić przeróżne kombinacje czy to z pietruszką czy z jarmużem, bo ich smak jest równie dobry, a może i nawet lepszy niż to tradycyjne. Jak smakowało moje pesto z rukolą? Jak dla mnie rewelacyjnie! Jest poprostu przepyszne.

4621115291_d01a58c969
Proponowane przeze mnie pesto z rukoli będzie idealne dla tych, którzy nie mogą jeść nabiału i dla wszystkich na diecie bezglutenowej. Jest również odpowiedni dla wegan i świetnie smakuje z makaronem, warzywami, jako pasta na kanapki, czy czymkolwiek innym. Możecie spróbować wymieszać je z jajkiem, używać jako zamiennik masła, dodać do kurczaka czy ryby. Tak przygotowane pesto możecie przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Składniki

25g orzechów włoskich
10g świeżych liści bazylii
10g świeżej rukoli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli

Sposób przygotowania

Na samym początku należy zblendować orzechy do momentu uzyskania sypkiej masy przypominającej bułkę tartą.
Dodać bazylię i rukolę i dalej blendować. Następnie należy dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny i sól  i wszystko błyskawicznie  połączyć. Smacznego!

Share