12 listopada 2013 | Brak komentarzy

Przepis na dietetyczną tartę z łososiem i szpinakiem

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na dietetyczną tartę. Ten popularny wypiek kuchni francuskiej składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami) jak i słone (np. z warzywami, z grzybami). Uwielbiam obie wersje. Natomiast ta na słono jest doskonała na obiad bądź pożywną kolację. Z kolei aby było dietetycznie zamiast białej mąki używam mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej. Tak niewielka zmiana a uzyskuję zdrową wersję tego pysznego dania.

 

Dietetyczna tarta z łososiem i szpinakiem

IMG_3490
Składniki na 4 porcje
Ciasto kruche:
250g mąki pełnoziarnistej lub mąki orkiszowej
150g masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
Farsz:
400g szpinaku
400g wędzonego łososia
łyżeczka oliwy z oliwek
50g parmezanu
sól i pieprz
Sos:
5 jajek
100ml jogurtu greckiego
sól pieprz
 IMG_3489
Sposób przygotowania:
  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, na nią wykładamy pokrojone w kostkę, miękkie masło i wbijamy jajko. Następnie łączymy składniki za pomocą noża, wszystkie je szatkując, aż do połączenia się składników. Lepimy z ciasta kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Ciasto powinno spędzić w lodówce kilka min. 30 minut.
  2. Gdy już ciasto będzie schłodzone  przygotowujemy sos. Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.
  3. Łososia kroimy w kostkę, szpinak podgrzewamy na patelni aż lekko zwiędnie ostudzić a następnie drobno go siekamy
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyjmujemy ciasto  z lodówki i rozwałkowujemy ją na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy je do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut do uzyskania lekko złotego koloru.
  5. Ciasto należy delikatnie przestudzić a następnie wykładamy spód naprzemiennie łososiem, szpinakiem i polewamy sosem. Posypujemy startym parmezanem i wstawiamy do piekarnika na około 25- 30 minut do momentu ścięcia się masy jajecznej.
Share