Tydzień włoski – Klasyczna włoska pizza Margherita
Dziś czas na odrobinę szaleństwa i odstępstwo od dietetycznego jedzenia. A, że mamy piątek i zbliża się weekend to pewnie przepis na klasyczną pizzę margheritę przypadnie Wam do gustu:)Ta klasyczna neapolitańska pizza została tak nazwana na cześć królowej Margherity di Savoia. Jej podstawą jest bardzo cienkie ciasto. Zreszta nie wiem jak Wy, ale ja takie lubię najbardziej:)
Składniki
Na ciasto do pizzy
szczypta cukru
15g świeżych drożdży
250gram mąki
150ml ciepłej wody
szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek,
Na sos do pizzy
1 puszka pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta suszonego oregano
Sól i pieprz do smaku
1 kulka świeżej mozzarelli, pokrojone w cienkie plasterki
10-15 liści bazylii
Sposób przygotowania
W kubeczku dobrze mieszamy 3 łyżki ciepłej wody, cukier i drożdże. Odstawiamy na 10-15 minut. W międzyczasie w dużej misce przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy wodę i 3 łyżki oliwy. Wlewamy mieszankę z wyrośniętymi i dobrze mieszamy rękami, dodając w razie potrzeby wodę i mąkę. Ważne jest aby uzyskać miękką konsystencję. Ugniatamy ciasto do około 10-15 minut. Przykrywamy miskę wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 1/2 godziny.
Gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy sos. Na początku blendujemy pomidory z puszki. Rozgrzewamy oliwę w rondelku na średnim ogniu i ostrożnie dodajemy sos pomidorowy i oregano. Dusimy przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie kulki i bardzo cienko rozwałkowujemy i umieszczamy na blaszce do pizzy posmarowanej oliwą. Odstawiamy na około 1/2 godziny do podrośnięcia, pod przykryciem ze ściereczki. Nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃. Następnie ciasto smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy tartym serem. Pieczemy przez około 10-15 minut, aż boki pizzy lekko się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący a ser lekko złoty. Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypujemy ją listkami bazylii. To samo robimy z drugim kawałkiem ciasta i mamy dwie pyszne pizze na miłe spotkanie w gronie znajomych:-)
Smacznego! By żyć zdrowo trzeba jeść z głową:)