Przepis na sałatkę z jarmużu a’la Cezar
Jarmuż to jedno z najzdrowszych i najbardziej wartościowych warzyw. Jest niskokaloryczny, ma mnóstwo błonnika i zero tłuszczu. Zawiera w wiele składników odżywczych, witamin w tym C, A, K, kwas foliowy, magnez, żelazo i wapń. Będzie on głównym składnikiem mojej dzisiejszej sałatkia’la Cezar. Wersja ta jest dużo mniej kaloryczna niż klasyczny przepis, bo jest bez grzanek, żółtek i kurczaka. Będzie za to prawdziwą bombą witaminową. Idealna na lekką kolację.
Jarmuż zwiększa zawartość składników odżywczych tej sałatki, nadaje jej wyrazistości i tekstury. Nie staje się wiotki gdy polany jest dressingiem więc jeśli zrobicie jej więcej możecie przechować ją w lodówce do jutra i będzie równie dobrze smakować.
Składniki
2 łyżki soku z cytryny
1 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
4 anchois, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1/4 szklanki oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 -4 łyżek startego sera parmezanu
100g jarmużu
Sposób przygotowania
W dużej misce należy wymieszać sok z cytryny, musztardę, anchois i czosnek.
Następnie powoli dodajemy oliwę z oliwek i dalej mieszamy. Dodajemy sól , pieprz, 2 łyżki tartego sera.
Jarmuż należy zblanszować i przestudzić. Następnie umieszczamy go w misce i dodajemy przygotowany sos i dokładnie mieszamy. Na wierzchu posypujemy pozostałym serem.
Smacznego!