19 listopada 2014 | 7 komentarzy

Tydzień włoski – Lasagne ze szpinakiem

Dziś, kontynuując tydzień kuchni włoskiej, przepis na danie które zapewne każdemu kojarzy się z Italią- lasagnia. U mnie w wersji z serkiem ricotta i ze szpinakiem. Danie jest dość proste w wykonaniu. Świetnie nadaje się na  obiad dla dwojga, dla rodziny. A jeśli jesteście singlami to co zostanie, będzie równie dobrze smakowało odgrzane nastepnego dnia.

Składniki

250 gram  sera ricotta
1 szklanka startego sera mozzarella,
1 szklanka startego sera żółtego
1 jajko, lekko roztrzepane
1 paczka zamrożonego szpinaku, rozmrożonego, posiekanego i dobrze odsączonego
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki suszonego oregano
1  słoik sosu pomidorowego
9 płatów makaronu lasagne
oliwa z oliwek

2dd80c4a-3481-447e-9120-c52b2ccca11a.Full

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 ° C. W dużej misce mieszamy ricotta, 1/2 szklanki mozzarelli, 1/2 szklanki startego sera, jajko, szpinak, sól, pieprz i oregano. W innej misce mieszamy pozostały ser. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym cienko oliwą z oliwek układamy warstwowo : makaron/sos pomidorowy /makaron/mieszanka ricotta i szpinak/ i powtórzyć tak dwa razy. Pamiętajmy, że płaty makaronu muszą na siebie nachodzić . Na końcu posypujemy serem z drugiej miseczki. Wlewamy 1 szklankę wody wokół krawędzi naczynia, przykrywamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 75 minut, a następnie odstawiamy na 15 minut i podajemy.

Smacznego!  Kochani by żyć zdrowo trzeba jeść z głową:)

a1a2f733-703a-4ee4-88bc-69f96e973562.Full

Share
  • http://slimsizeme.pl Anna Choińska

    Uwielbiam szpinak, mogłabym go jeść w każdej ilości.

    • http://beatyandblosso.pl/ BeautyandBlossom

      To tak jak ja:)

  • Kararinaa

    Mam taki problem z proporcjach, bo nie podałeś konkretnej ilości szpinaku i sosu pomidorowego, mogłabyś sprecyzować podane ilości? Mam też pytanie jakiej wielkości miałaś lasagne, tzn. płaty makaronu?

    • http://beatyandblosso.pl/ BeautyandBlossom

      Paczka mrożonego szpinaku ma 450g, a słoik sosu pomidorowego to 200ml, natomiast ja makron do lasagni kupuje gotowy od Lubelli.

      • Kararinaa

        Dziękuję bardzo za odpowiedz :) w weekend będę robiła lasagne właśnie z Twojego przepisu, mam nadzieje, ze się uda :))

        • http://beatyandblosso.pl/ BeautyandBlossom

          To trzymam kciuki i mam nadzieje ze bedzie smakowala:)

  • http://blondynkacwiczy.blog.pl

    Wygląda pysznie :) Zapraszam do siebie :)