Tydzień bez glutenu – Warzywny makaron z cukinii
W diecie bez glutenu ciężko obyć się bez makaronów. Oczywiście na sklepowych półkach dostępne są makarony bezglutenowe na bazie mąki kukurydzianej, ale mnie one jakoś nie przekonują. Po pierwsze kukurydza, która podobnie jak pszenica jest modyfikowana genetycznie, bo drugie ceny takich makaronów są bardzo wysokie. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest dla mnie warzywny makaron z cukinii.
Składniki
Porcja na 2 osoby
4 średnie cukinie małe cukinie
2 ząbki czosnku
2 łyzki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka startego parmezanu
2 łyżki zielonego pesto – ja robię pesto według przepisu Małgosi z bloga Qchenne inspiracje zamieniam tylko migdały na ziarna słonecznika.
Sposób przygotowania
Z cukinii robimy makaron przy użyciu obieraczki do warzyw. Makaron gotujemy na parze 2-3 min. tak, aby był al dente. Na oliwie podsmażamy czosnek,oregano i tymianek. Dodajemy cukinię i dwie łyżki pesto. Mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy startym parmezanem i opcjonalnie świeżą bazylią.