30 dni z sałatkami. Dzień 14 – Sałatka z rukolą i sardynkami
Jak Wam mija czwartek? Dziś u mnie kontynuacja mojego cyklu sałatkowego. Uwielbiam liście i przeróżne gatunki sałat, ale moją ulubionym gatunkiem jest rukola. Rukolę mogę dodawać do czego tylko się da, na kanapki, do makaronów, na pizzę itp. Nie może więc i zabraknąć w moim menu sałatki z rukolą. Rukola znana jest ze swego niezywkłego, oryginalnego i dość mocnego smaku. Bogata jest w witaminy A, C i żelazo. Jej ogromnym atutem jest też bardzo niska wartość kaloryczna tylko 20 kcal w 100g. Dzisiejsza sałatka jest błyskawiczna ale na pewno lekka a zarazem bardzo pożywna. Po całym dniu w pracy jest idealnym daniem na kolację. Możecie jeść ją samą lub z pieczywem czosnkowym, pełnoziarnistą bagietką lub bułeczką orkiszową.
Sałatka z rukolą i sardynkami
Składniki na 2 porcje
Sposób przygotowania
1. Sardynki kroimy na drobne kawałki.
2. Pomidory kroimy na drobne kawałki, szczypiorek siekami i dodajemy do ryby.
3. Wszystko razem mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku.
4. Dodajemy sok z cytryny i świeże zioła i wszystko mieszamy.
5. Sałatę myjemy, osuszamy a następnie układamy w misce.
6. Na sałatę kładziemy przygotowaną wcześniej rybę, polewamy octem balsamicznymi mieszamy.